13 C
Karabük
19 Mayıs Pazar 2024

İthal demirde "kalite" sorunu

Demir Çelik Üreticileri ile İnşaat Firmaları arasında başlayan mücadelenin ilk raundu "İnşaat Firmalarının üstünlüğü ile sonuçlandı.." ve demir çelik ürünlerinin ithalinden alınan gümrük vergileri düşürüldü.

İlk ithal demir/çelik ürünleri Ülkemiz limanlarına gelmeye başladı ve bu durum beraberinde "Gelen ürünlerin kalitesinin tartışılmasını da.." getirdi. Kalite noktasında doğan tereddütlü havayı, demir/çelik ürünü ithal edenler "Bu ürünler TAREKS Belgesi almadan piyasalara verilemez. Ve TAREKS Belgesini Devletin Resmi Kurumları verir.." diyorlar.

İnşaat Firmalarının birlikleri ile Demir/Çelik Üreticileri arasında, bir süredir yaşanan, mücadelenin ilk raundunu İnşaatçılar kazandı ve Demir/Çelik Ürünlerinin ithalinden alınan Gümrük Vergileri ciddi oranda düşürüldü.
Gümrük Vergilerinin düşürülmesi ile birlikte Demir/Çelik Ürünlerinin ithali de başladı.

Konu ile ilgili çevreler "İthal edilen Demir Ürünlerinin kalitesine çok dikkat edilmesi gerek. Bu Ürünlerin kullanılması ile yapılacak binaların dayanıklılığı,ilerleyen yıllarda ülkemizin başına sorunlar açabilir, Bakanlıklar ithal demir/çelik ürünlerinin kalitesini çok/çok iyi takip etmeli. Bu ürünler, ithal edilmeye ve piyasalara, 100-150 lira daha düşük fiyatlarla sunulmaya başlanmıştır.." diyorlar.

Öte yandan Demir/Çelik Ürünü ithal eden Firmalar ise "İthal Ürünler Devletin Akreditasyon Merkezlerinde analiz edilir ve TAREKS Belgesi alınır. TAREKS Belgesi olmayan ürünlerin piyasalara girmesi mümkün değildir. Kaldı ki, ithalat ile Gümrük Vergilerinin düşürülmesi ile iç piyasa fiyatlarının düşürülmesini çok zor görüyoruz. İç Piyasa fiyatları, ancak, Demir/Çelik Ürünlerinden alınan yüzde 18 KDV Oranının düşürülmesi ile gerçek olabilir.." şeklinde görüşler dile getiriyorlar.

Bu arada "İthal Demir/Çelik Ürünlerinin gelmesi, iç piyasa fiyatlarını düşürmez. Ancak kalitesi tartışılır ürün girişlerini çoğaltır. TAREKS Belgesi bu anlamda bir güvencedir. Ancak denetlenemeyen ürünlerin girmemesi için çok ciddi önlemlerin alınması gerekir.." görüşleri de dikkati çekiyor..

903

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler