13 C
Karabük
2 Mayıs Perşembe 2024

Yüzde 68'i orman olan Karabük'te mantar bereketi

Orman varlığı açısından Türkiye’nin % 68 oranı ile en zengin ili Karabük’te yağan yağmurlar mantar satışını artırdı.

Özellikle Eflani, Yenice ve Ovacık orman köylerinde doğal mantar toplayanlar Karabük şehir merkezinde mantar satışı yapıyor.

Karabüklülerin yoğun ilgi gösterdiği mantarın kilosu 10 TL ile 5 TL arasında değişiyor. En çok rağbet gören "Kanlıca Mantarı" 10 TL’den satılıyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Mantarlarla ilgili olarak halk arasında doğru olduğu düşünülen, ancak ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar olduğunu kaydeden Dr. Bağcı:
“Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir. Mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantar, gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantar yemezler.”

KANLICA MANTARI

Türkiye’de Batı Karadeniz’de özellikle Bolu’da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır.

Bolu’nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır.

Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir.

Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir.

Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir.

Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.

Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye’de genel olarak verilen isimdir. Bunun yanında çam mantarı ve Melki mantarı, çintar olarak da bilinirler.

3057

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler