13.5 C
Karabük
27 Nisan Cumartesi 2024

Güncel 2019 Deprem Haritasına göre Karabük

Türkiye’de Deprem bölgeleri haritalardan baz alınarak bir sıralama yapıldı. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı 1 Ocak 2019 itibari ile deprem haritasını değiştirdi ve yayınlandı. Deprem bölgelerimiz sıralamalarda numaralandırılarak ayrılmış, toplamda 5 bölge bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi önemli şehirlerin deprem riski listesi.

Türkiye deprem riski yüksek bir ülke olmasından dolayı yetkililer son yıllarda bu konunun üzerinde fazlaca durmakta. yapılan araştırmalar iyileştirme çalışmaları ve önlem çalışmaları sıklaştırıldı. yeni deprem haritası hazırlandı ve riskli bölgeler belirlendi. Uzmanların hazırladığı veriler altta sıralandı. Türkiye’de Deprem bölgeleri haritalardan baz alınarak bir sıralama yapılmıştır.

Deprem bölgelerimiz sıralamalarda numaralandırılarak ayrılmış, toplamda 5 bölge bulunmaktadır.

Riskli Bölgeleri inceleyebilmek için https://tdth.afad.gov.tr adresinden deprem haritasını  ve riskli yapı bölgelerini sorgulayabilirsiniz.

Bu bölgeler aşağıda sıralanmıştır;

1. Derece riskli deprem bölgeleri

2. Derece riskli deprem bölgeleri

3. Derece riskli deprem bölgeleri

4. Derece riskli deprem bölgeleri ve 5. Derece riskli deprem bölgeleri olarak listelenmiştir.

1. derecedeki bölgelerin deprem riski çok yüksek, 5. derecedeki bölgelerin ise riski daha hafif ve düşük olduğu gösteriyor.

1. Derece Riskli Deprem Bölgeleri

Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Hatay, Kırşehir, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, İstanbul, Çanakkale, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kırıkkale.

2. Derece Riskli Deprem Bölgeleri

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır,  Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana,  Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Van, Çankırı, Çorum.

3. Derece Riskli Deprem Bölgeleri

Eskişehir, Antalya, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun,  Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya,  İçel.

4. Derece Riskli Deprem Bölgeleri

Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Edirne, Niğde, Adana.

5. Derece Riskli Deprem Bölgeleri

Konya, Karaman, Aksaray, Niğde.

Türkiye’de deprem riski 5 farklı bölge olarak tanımlanıyor. Bu verilere göre en fazla riski olan bölgeler başta, en az riski olan bölgeler sonlara doğru sıralanıyor. Depremin en az risk yaratacağı illerde bulunuyor bu verilere göre deprem riski çok düşük olan bölgeler neresidir onları da inceleyelim.

Deprem riski en az olan illerin listesi

Güncel haritaya göre en düşük riski taşıyan iller:  Karaman, Niğde, Aksaray, Konya,

Deprem Riski En Fazla Olan Şehirler Listesi

İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale 2019 deprem risk haritasından çıkan verilere göre deprem riski en fazla olan şehirler listesidir.

Deprem Nedir ?

DEPREM: Yer kabuğunun içerisindeki kırılmaların oluşturduğu, aniden ortaya çıkan Titreşimler, dalgalanma halinde yayılarak yeryüzünü sarsmasıdır. Deprem, hareketsiz kabul edilen bizlerin güvenle bastığımız toprağın oynayacağını ve üzerinde bulunan yapıların hasar görüp can kaybına sebep olabileceği gösteren bir doğa olayıdır.

Deprem Öncesinde Neler Yapılmalıdır ?

Bulunduğunuz bölgenin yapısını inceleyerek risk analizi yapmalısınız. Depremin oluşturabileceği etkileri önceden ve yaşanmış depremleri göz önüne alarak incelemeli, sizin ve yakınlarınızın beraber oluşturacağı bir planı hayata geçirmelisiniz. Olası bir deprem de binanızın dayanaklığını o an test etmemek için öncesinden bir analiz yaptırmalısınız. Alt yapılar önemlidir, Elektrik, Su, Doğalgaz tesisatlarını belli periyotla kontrol etmeli varsa bir problem bir an önce önlem almalısınız. Deprem sırasında panik yapılmamalıdır. Deprem anında ne yapacağınızı bilmeden davranmak size daha büyük zararlar verebilir. Depremi yaşayacakmış gibi önlem almak, evden nasıl çıkacağınızı düşünmek, yanına neleri alacağınıza karar vermek önemlidir. Panik yaparak birçok insanın penceren atlayarak can verdiğini unutmamalısınız. Evinizde veya bulunduğunuz yerdeki ağır ve üzerinize devrilebilecek eşyaları duvara sabitleyin. Mutfakta ağır eşyaları dolapların en üstüne değil, mümkünse en altına koyun. Deprem Çantası oluşturun. Ağır bir çanta yapmaktan kaçının, kaçmak için hazırlayacağınız çanta size yük olmamalı. Deprem çantamıza hayati eşyaların dışında mutlaka İlaçlara da yer verilmelidir. Oksijenli su ve tentürdiyot ,ağrı kesici soğuk algınlığı ilacı, vitamin, sabun, yara bandı, sargı bezi ve gazlı bez gibi bir ilkyardım çantası hazırlayabilirsiniz. Apartmanda oturuyor ve orta katlarda iseniz, saklanacağınız ilk bölge olarak yatak odası yatak ile dolap arası, koltukların arası gibi yerler olmalı. İçince daya altında kalabileceğiniz yerlere saklanılmamalıdır.

Deprem Sırasında Neler Yapmalıyız.?

İlk önce sakin olmalı evde ise dışarı kaçmaya çalışmamalıyız, unutulmamalıdır ki deprem de en çok yaralanmalar dışarı yada içeri kaçmaya çalışırken meydana gelmektedir. İçerideyseniz kendini sağlama alabileceğiniz dış kapı, pencere gibi size zarar verebilecek yerlerden uzun durun, sağlam bir masa yada köşe duvara yaslanın. Dışarıdaysanız üzerinize düşebilecek olan direk, elektrik teli ve kiremit gibi cisimlerden kendinizi korumalı, binalardan uzak durulmalıdır. Ateş yakmayın, ışık kaynağına ihtiyacınız varsa mutlaka fener kullanın. İlk depremden sonra artçılar olabilir ve zarar görmüş binaları yıkabilir dikkatli olun, kesinlikle içeriye girmeyin. Çöken bir bina varsa enkaz altından ses duyuyorsanız, olduğunuz yerden ayrılmadan gelen sese cevap verilmeli ve görevliler beklenmelidir. Eğer siz enkaz altında kaldıysanız, moralinizi bozmayın. Enerjinizi tüketecek kadar bağırmayın, başkaları da en kaz altındaysa onlarla konuşun, sakin olun ve bekleyin. Dışarıda birilerinin olduğunu düşünüyorsanız, dışarıdakiler enkaz altında ses duymaya çalışacaktır, sessizlik olduğunda bağırın yada bir cisme vurarak sesinizi duyurmaya çalışın.

AFAD’dan yapılan açıklama:

1996 yılından beri değişmeyen Türkiye’nin Deprem Bölgeleri isimli harita, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 1 ocak 2019 itibari ile değişmiş yenisi Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yeni harita, çok fazla ayrıntılı veriler ile güncellenerek bazı verisel değişiklikler yapıldı. Bu haritada en yeni ve güncel kaynak parametreleri, deprem katalogları, yeni versiyon matematiksel modeller dikkate alınarak daha fazla ve daha ayrıncılı verilerle hazırlanmıştır. Sunulan yeni haritada deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve eski deprem bölgesi kavramı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Deprem tehlike haritası RİSK haritası olarak değerlendirilmemelidir. Risk haritası olabilmesi için mevcut tehlike haritası üzerindeki yapıların ve nüfusun, deprem sırasında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye verebileceği zararı bu zarar ve kayıpların sonuçlarını gösterebilecek harita oluşturmak gerekir.

1287

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler