7.3 C
Karabük
17 Mart Pazar 2024

Osman Natıroğlu ile bir sohbet

Geçtiğimiz cumartesi günü, eski çarşıda Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde, heykeltraş Erol Sürmen’in açmış olduğu sergide değerli büyüğümüz Osman Natıroğlu ağabeyimizle karşılaştık.

Sayın Natıroğlu sanat faaliyetleri ile ilgilenir, destekler ve katılır. Bu vesile ile yılın büyük bölümünde boş duran Cıngıllıoğlu sanat galerisinde bir sergi olmasından da, ucundan başından bu işlerle ilgilenen biri olarak mutluluk duyduk. Osman Natıroğlu büyüğümüz ile sohbet etmek oldum olası keyifli bir o kadarda eğiticidir. Sayın Natıroğlu ile konuşurken bir Safranbolu havası, ortamı kaplar, nüktedandır, tevazu sahibidir, o bilinen entelektüel havasını, bir halk adamı bir Safranbolu hemşerisi olmakla mükemmel birleştirmiştir. Bu günlerde herkesin konuştuğu gibi memlekette neler oluyor? Sorusu ile başlayan sohbetimiz, giderek, değerlerin yozlaşması,  nitelikli insan kalitesinin azalması, eğitim, sanat ve bilimsel faaliyetlere olan ilgisizlik mevzuları ile devam etti. İçinde bulunduğumuz galerinin önceki zamanlarda Demirbank şubesi olduğu, o günlere ait anılar, eski çarşının renkli hayatı, ilginç kişileri üzerinden epey konuştuk. Ortak vardığımız karar Safranbolu’nun önceki zamanlarının şimdikinden çok daha iyi, sosyal anlamda çok daha ileri olduğu yönünde oldu.

Osman Natıroğlu, çelebi tavrı, nezaketi, görgüsü ve bilgisi ile bize güzel bir sohbet imkânı sundu, teşekkür ediyorum. Sayın Natıroğlu gibi insanlar ile karşılaştığınız zaman bu şehri daha iyi anlıyor ve daha çok seviyorsunuz.

Ayrıldıktan sonra epey düşündüm. Aslında şehirleri değerli kılan, tabii ki mimari değerleri, doğal güzellikleri, tarihi birikimleri ancak bundan da önemlisi beklide en önemlisi içindeki insan yapısı. Bu kadar güzel bir şehri, en az kendisi kadar güzel olmayan insanların inşa etmesi bu günlere taşıması mümkün değildir. Bu bakımdan, bu gün eski çarşıda turizm adına, ister bir topaç satarak, ister lokantada döner satarak, ister, otel pansiyon işleterek, ister hediyelik eşya satarak, isterse otopark işleterek, kim üç kuruş kazanıyorsa, bu şehri kuranlara, yaşatanlara, koruyanlara  teşekkür borçludur. O insanlar bilin ki bu şehirden daha  kıymetlidir.

Bu şehrin kültürel değerlerine sahip çıkanlar, bu değerler kadar önemli insan değerlerinde sahip çıkmalıdırlar. Bu şehrin mimari değerleri, doğal değerleri ne kadar kıymetli ise, bu şehrin, güngörmüş, başarılar kazanmış, bilgisi ve görgüsü ile hemşerilerine örnek olmuş ak saçlıları da o kadar kıymetlidir.

İnsan yoksa hiçbir şeyin anlamı yok, Safranbolu’muzun sahip çıkılacak en değerli hazinesi insan hazinesidir. Dünya fani, bu işlerle ilgilenen birileri behemehâl, bu şehrin insan hazinlerinin, görüşlerini, anılarını, rızaları olursa arşivlerini, fotoğraflarını mutlaka kayıt altına almalı kitaplaştırmalı ve gelecek kuşaklara aktarmalıdır.

Şimdi  bir Kuş (!)  olsa da yazdıklarımı bir yerlere uçursa.

NOT: Ömer Erdem’in 19 mart 2013 Tarihinde yayınlanmış köşe yazısıdır. Yakın zamanda kaybettiğimiz Osman Natıroğlu anısına…

17717

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler