12.2 C
Karabük
12 Nisan Cuma 2024

Korona Salgını sonrası KOBİ’lere tavsiyeler

Yaklaşık 2 aydır yoğun mücadele verdiğimiz ve hayatımızda bir ilke imza attıran bu süreç en çok da KOBİ’leri etkiledi. Peki kendi taktikleriyle bu süreçte ayakta kalmaya çalışan KOBİ’ler sırtını nasıl doğrultacak?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, salgının ne kadar süreceğinin, hastalığa çare olacak ilaçların ve aşının ne zaman netleşip kullanıma sunulabileceğinin belli olmaması nedeniyle sınırlamaların azaltılarak da olsa süreceğini ifade etmiştir. Bu süreç tamamen bitene kadar kalabalık yerlerde maske kullanılması, fiziki mesafe ve temizlik kurallarına riayet ile edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, KOBİ’lere bir an önce dijitalleşme ve e-ticarete dönük bir yol haritasını oluşturmalarını, kamu desteklerinden yararlanmalarını, gereksiz masraflardan kaçınarak tasarruf eğilimine girmelerini ve personel açısından çalışma güçlerini kaybetmemelerini önermiştir.

Değerli hemşehrimiz Gıda Mühendisi Aslı Sazoğlu, maske ve eldiven kullanımının yanı sıra özellikle gıda sektöründeki esnafımıza kağıt ya da karton menüleri, adisyonları vs. dijitalleştirmelerini öneriyor. Aslı Hanım ayrıca hijyen açısından mağazalarda kıyafet denenmesinden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Mağazaya alınacak kişi sayısına dikkat edilmesini gerekirse kapıların kapatılmasını ya da şerit çekilmesini tavsiye ediyor. Kuaför ve berberlerin ekipman sterilizasyonunu artık daha bilinçli yapması gerekiyor. Bu noktada ciddi bir denetim mekanizmasının olması ve devletin yaptırımlarının katılaşması kanaatinde.

Memleketimize değerli hemşehrimiz Bilgisayar Mühendisi Selahattin Turhan’ın tavsiyeleri ise esnafın her ne iş olursa olsun e-ticarete yönelmeleri doğrultusunda. Günümüzde insan gücünden ziyade otomasyon, yapay zeka ve robotik yapılanmaların önem kazandığını belirten Turhan, dijitalleşme için atacağınız adımları hızlandırmanızı öneriyor. Özellikle internetten satışın kaçınılmaz bir değer aracı olduğunu belirterek, gerekirse telefonla ya da whatsap üzerinden de olsa mümkün olan her iş kolunda eve servis sistemini oturtmalarını tavsiye ediyor. Yeni iş kurmayı düşünenlere de piyasada olmayan ürünlerle online satışa yönelmelerini öneriyor. Aynı zamanda Turhan Medya’nın da ortağı olan Selahattin Bey, e-ticarette başarılı olmak için internetten ünlülere paylaşım yaptırmalarını öneriyor. Takipçi sayısı fazla olan ünlülerin instagram ve youtube reklamlarının oldukça etkili olduğu kanısında. Bunun da maliyeti paylaşım başına 10 bin TL civarında.

Bugün online ticaretin geldiği nokta gerçekten yadsınamayacak boyutta. 1996 yılından beri hayatımızda olan internet, çok kısa sürede devleşti. Bu konuda online eğitim platformlarından ya da youtube üzerinden alacağınız eğitimler ile evden de kendinizi geliştirebilirsiniz. Instagram satışı yapacaksanız örnek hesaplar inceleyebilirsiniz. Takipçi sayısı yüksek olan, paylaşımları çok beğenilen hesaplar size yol gösterecektir. Hesap isimlerini, paylaşımlarının içerikleri, resimlerin altında yazdıkları yazıları ve başına # işareti koyarak kullandıkları anahtar kelimeleri (hashtagleri) örnek alabilirsiniz. Siz de ona göre bir hesap ismi belirleyip yola koyulabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 3 milyonu aşkın vakanın saptandığı bu salgın sonrası kara kara düşünen, ekmeğinin derdinde olan değerli esnafımıza destek olmak istedim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Sağlıkla kalın.

Dr. Evrim DERİNÖZLÜ

15998

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler