13.8 C
Karabük
29 Nisan Pazartesi 2024

Koronavirüs Nisan sonunda biter!

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan Coronavirüs (Covid-19) ile ilgili olarak Fizyoloji ve Deneysel Tıp Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş TV8’de yayınlanan Eser Yenenler Show’un konuğu oldu ve koronadan korunma yöntemlerini açıkladı. Özellikle Nisan ayı sonunda bu hastalığın etkisinin azalacağını söylemesi dikkat çekti.

Doç. Dr. Oytun Erbaş da katıldığı bir haber programında, "Nisan sonu biter bu iş. Kuzey Yarımküre’nin güneşle olan UV açısı değişiyor. Bu öldürecek olan şey de UV, sıcaklık değil. UV ışını bütün bakteri ve mikrobu öldürür. UV dik açıya gelecek nisan sonu. SARS’ta da böyle olmuştu. Martta başlamış, haziran sonu bitmişti." Dedi.

Tıp Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan Coronavirüs (Kovid-19) ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplu taşımada, iş yerlerinde, evlerde hangi önlemlerin alınabileceğini anlatan Erbaş, "Toplu taşımalarda başınızı öne eğin, evinizi çamaşır suyu ile temizleyin, ellerinizi yıkadıktan sonra kolonya sürün" dedi.

Nasıl dezenfekte olunur?

Yüzde 80 oranlı alkolle virüs ölüyor. Kolonya da öldürüyor. Çamaşır suyu da öldürür. Mesela dışkı ve idrar özel olarak toplanıp dezenfekte edilmeli. Yani direk olarak dezenfekte edilmeden şehir kanalizasyonuna vermeyeceksiniz.O zaman yayılır.

Doktor eldiveni ile gezen vatandaş da var. Faydası nedir?

Daha kötü. Elin terliyor ve eldiven lateks. Yarım veya bir saat sonra lateks eldivenler geçirgen hale gelir. Ameliyatlarda 3 eldiven takıyoruz. Bir süre sonra geçirgen hale geldiği için en üsttekini atıp yenisini takıyoruz.

Metrobüste burun burunayız. Nasıl olacak ki?

Birbirinize nefes vermeyin. Kafanızı öne eğin. Çünkü virüs ısındığı zaman tavana doğru çıkacak. Tek yere tutunun. Virüsün sizde kolonize olması 1 saatten fazla virüslü ortamda zaman geçirirsen oluyor. Nerelerinde tutunmuş olabilir?  Elinde, burnunda, yüzünde olabilir. Toplu taşımadan inince elini, ağzına, yüzüne değdirmeyin. Hemen yıkayın. Kolonyo ile elleri ovuşturun. 15 saniye kolonya elinde kalmalı. Uçarsa alkolü etki etmez. Mendiline sümkür. Tuzlu su çözeltisi varsa burnunu, ağzını çalkala. Yoksa normal su ile yap.Tuzlu su nasıl yapılacak?Yarım litreye 5 çay kaşığı tuz atıp yanınızda taşıyabilirsiniz. Önce elleri alkolle yıkadın sabunladın güzelce, sonra burnunu temizle. Tuzlu su etkinliği arttırır ama normal su da olur. Sonra ağzına da gargara yap.

Temizlik nasıl olmalı?

Toplu taşıma araçlarını çamaşır suyu ile temizlemek lazım. Bütün tabanını paspaslayacaklar. 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu koyularak yapılır. Tutacak yerler, camlar her yer silinecek. Evinizi de bu suyla sileceksiniz. Okullar da bu şekilde temizlenmeli. Alkol de olur ama 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu çok etkilidir. Toplu taşıma ozon gazı ile de temizlendiğinde her yer yarım saatte temizleniyor. Havalandırılıp hemen binilebiliyor.Çin’den gelen paket ve kargolardan virüs bulaşır mı?Hayır bulaşmaz. Virüsler taş gibidir. Soğuk yerde bir hafta yaşar. Ama sana atlamaz oradan. Belli oranda virüse maruz kalman lazım. 10 bin 100 bin tane. Ancak eğer sümüğünü sürer tükürürse idrarını yaptıysa bulaşır. Bu da olmaz herhalde.

7581

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler