13.4 C
Karabük
29 Nisan Pazartesi 2024

Hava Kalitesi Nedir

Hava yaşamımızın en önemli kaynağıdır. Yerel hava kalitesi, yaşadığımız ve soluduğumuz havayı ve hayatımızın kalitesini direkt etkiler. Hava durumu gibi hava kalitesi de gün gün veya saat saat değişmektedir. Hava kalitesi ile ilgili bilgiler kolay ve anlaşılabilir olmalıdır. Hava kalitesi ve hava kirliliği hakkında basit bilgilerle halkın bilgilendirilmesi ve sağlıklarını nasıl koruyacaklarını öğrenmeleri için hesaplanan hava kalitesi indeksi verilmelidir. 

Hava Kalitesi indeksi (HKİ), hava kalitesinin günlük olarak rapor edilmesi için kullanılan bir indekstir. Yaşadığımız bölgenin havasının ne kadar temiz veya kirli olduğu ve ne tür sağlık etkilerinin oluşabileceği konusunda bilgiler verir. Hava kalitesi indeksi, farklı hava kalitesi ile birlikte genel halk sağlığı üzerine etkisini, hava kirliliği seviyesini, sağlıksız seviyeye yükseldiğinde alınması gereken kademeleri de belirler. 

5 temel kirletici için hava kalitesi indeksi hesaplanmaktadır. Bunlar; partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dur.

Hava Kalitesi İndeksi:

  • 6 kategoriden oluşmaktadır.
  • 1 (çok iyi) – 6 (çok kötü) olarak sınıflandırılır.
  • Matematiksel hesaplama yoktur, yalnızca sınıflandırmadır.
  • En yüksek kirletici için belirlenen değer indeks değeridir. En yüksek 2 kirletici sorumlu kirleticiler olarak raporlanır.

 

 Kirletici parametreler ve sağlık etkileri:

 

 

Hava Kalitesinde en tehlikeli unsur PM10 olarak belirtilen PARTİKÜL MADDELERİN ORANLARIDIR !.. Kanser, kalp problemleri, solunum yolu hastalıkları, bebek ölüm oranlarında artış, PM10 değerlerinden kaynaklanmaktadır. 

Ayrıca Kükürt Dioksit SO2 oranları da solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. 

Bildiğiniz ve yaşadığınız üzere yakınlarınız akrabalarınız genelde bu hastalıklarla mücadele etmektedir. Lütfen bu Hava Kalite oranlarını takip ediniz. Bilgi sahibi olun, Karabük’e çocuklarımız ve geleceğimiz için sahip çıkalım. 

Başka "Karabük" yok !.. 

5841

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler