22.2 C
Karabük
7 Mayıs Salı 2024

İş başvurularının olmazsa olmazı ‘CV’

CV ‘Curriculum Vitae’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Curriculum Latince ‘Koşu, Yarış’ anlamına gelir. Curriculum Vitae ise ‘Hayat Yarışı’ olarak dilimize çevrilebilir. Ancak dilimizde ‘Özgeçmiş’ olarak kullanılmaktadır. Özgeçmiş iş başvurularında sizi tanıtan bir formdur. Bu form iş başvuru formundan farklı, sizin düzenlediğiniz bir formatta hazırlanır.

CV’nizi okunabilecek bir yazı tipi ve boyut seçerek Word programında hazırlamalısınız. Yazı tipi stili italik ya da koyu olmamalıdır. İdeali Tahoma, Arial, Times New Roman 11-12 puntodur.

CV’nizde kişisel, eğitim ve deneyim bilgileriniz dışında sağ üst köşede fotoğrafınız yer almalıdır. Fotoğrafsız bir CV’nin pek şansı yoktur. CV’nizi eline alan kişi öncelikle fotoğrafınıza bakar.

Fotoğraflarınız mümkünse profesyonel çekim olmalı ya da arka fon düz sade bir duvar olmalı, arka fonda manzara, obje, desen olmamalıdır. Fotoğrafın netliğine dikkat edilmelidir.

Fotoğrafınız doğal halinize yakın olmalıdır. Size benzemeyen, lensli, gözlük kullanıyorsanız gözlüksüz olmamalıdır. Güncel yani saçınız uzunken kestirdiyseniz kısa saçlı olmalıdır. Kullandığınız aksesuarlar sade olmalı, saç ve makyaj abartılmamalı, her zamanki halinize yakın olmalıdır.

Suratınızı astığınız bir fotoğraf karşı tarafta negatif enerji yaratır. Hafif bir tebessüm ile karşı tarafı CV’nizi incelemeye ikna etmelisiniz.

Yönetici kadrosuna gömleksiz, erkekler için kravatsız bir fotoğraf ile başvuru yapılmaması gerekirken reklam ajansına başvuru yapıyorsanız gülmediğiniz, takım elbiseli bir fotoğraf karşı tarafa itici gelebilir. Papyon kullanımı bu tarz pozisyonlarda tercih edilebilir.

CV’nizde İletişim Bilgileri, Eğitim Bilgileri, İş Bilgileri, Bilgi ve Beceriler, Kişisel Bilgiler, Kariyer Hedefi, Referanslar gibi bölümler yer almalı ve bu sıraya göre olmalıdır.

Eğitim Bilgileri ve İş Bilgileri sondan başa doğru sıralanmalı. Başlangıç ve bitiş yılları ay ve yıl olarak belirtilmelidir. Eğitim kısmında tez, proje, makale gibi bilimsel yayınlar yer almalıdır. İş bilgilerinizin altına dilerseniz yaptığınız işi kısaca açıklayabilirsiniz.

Bilgi ve Beceriler kısmında yabancı dil, bilgisayar bilgisi, kurslar, sınav puanları, sertifikalar, ödüller, hobiler gibi bilgiler olmalıdır. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisi içeriklerinde mutlaka bilgi seviyenizi dürüstçe belirtiniz.

Kişisel Bilgiler bölümünde engellilik, medeni durum, kan grubu, sigara kullanımı gibi bilgiler yer almalıdır.

Kariyer hedefi 2-3 cümleyle karşı tarafın okumaktan vazgeçmeyeceği uzunlukta olmalıdır. Bu kısım CV’de yazılmayarak gönderilen mailde de yer alabilir. Yeni mezunun kariyer hedefi ile deneyimli personelin kariyer hedefi farklıdır. Karşı tarafın da bunu bildiğini düşünerek gözünüzde büyütmeyin. Kısa vade iş ve meslek hayallerinizi yazabilirsiniz.

“Satış konusunda deneyim kazanarak, hem firmamı, sektörü ve ürünleri tanımayı hem de insanlarla iletişimi ilerletmeyi hedefliyor, 5 sene sonra çalışanlarını anlayan bir satış yöneticisi olmayı istiyorum.”

Zaman planlamasını yapan bir aday her zaman değerlidir. “Firmamı” demeniz aitlik duygunuzu gösterir, karşı tarafa daha sıcak gelir. Tabii 10 senede de müdür olma ihtimaliniz var ama 1 yerine 5 yazmak daha mantıklı hedefleriniz olduğunu gösterir. Karşı taraf da sizin kaç senede müdür olacağınızı bilmediğinizi bilir, kendi de bilemez zaten. Ama bununla kararlı ve azimli biri olduğunuzu anlamış olur.

Referanslar sizinle ilgili bilgi verecek kişilerin unvan (Prof, Dr gibi) ve ad soyadlarını, şu an çalıştıkları yeri, şu anki pozisyonunu (Pazarlama Müdürü, Bölüm Başkanı, Muhasebe Şefi gibi) ve kişisel telefonlarını içermelidir. Referanslar özellikle eski iş yerinizden (stajınızdan) yöneticiler ya da başvurduğunuz iş yerinden tanıdık isimler olabilir.

Küçük bir şehirde iş başvurusu yapıyorsanız referans olarak tanıdığınız hatırı sayılır kişileri, anne babanızı kardeşlerinizi, akrabalarınızı referans olarak belirtmeniz faydalı olacaktır. Hatta çalıştığı yerleri de yazmalısınız.

Referanslar bölümünü yazmasanız da olur. CV’nizin sonuna ya da mail atıyorsanız mailinizin sonuna “Dilerseniz referans belirtebilirim.” şeklinde bir ibare yazarak daha sonra iletişim bilgilerini bildirebilirsiniz.  Referanslara yazdığınız kişiler özgeçmişinize hakim ve başvurularınızdan haberdar olmalıdır.

Özellikle başvuran sayısı yani rakibiniz fazlaysa CV’nin tek sayfa olması tavsiye edilir. CV’nize bir bakışta sizinle ilgili bilgi almaları karşı tarafın işini kolaylaştıracaktır. CV’nizdeki bazı bilgileri silerek tek sayfaya indirebilirsiniz. Örneğin lise eğitiminizi üniversite, yükseklisans ya da doktora yaptıysanız yazmanıza gerek yok. Üniversitedeki stajlarınız belli bir iş deneyimi sonrası CV’den silinebilir. Bunların dışında bazı uzmanlık gerektiren pozisyonlarda CV’ler tek sayfaya sığmayabilir.

Bazen özenle hazırladığınız bir CV, sizi iş sahibi yapabilir. Başvuran adaylar arasından dikkat çekerek görüşmeye gidebilir, işi kapabilirsiniz. İnternette standart CV’lerden farklı olarak hazırlanmış birçok CV bulabilirsiniz.

Mail ile gönderilen CV’lerin Word’den PDF’e çevrilmesi daha doğru olacaktır. Böylece üzerinde değişiklik yapılamaz. İnternet üzerinden PDF dönüştürücü ile dönüştürebilirsiniz. Mail atarken konuya “İş Başvurusu”, “İş Arayışı” gibi başlıklar yazabilir, metin kısmında hangi ilana ya da hangi pozisyon için başvurduğunuzu belirtebilirsiniz. Eğer herhangi iş ilanı için başvurmadıysanız iş arayışı içerisinde olduğunuzu ve size uygun bir pozisyon oluşursa iletişime geçebileceklerini yazabilirsiniz.

Eğer CV’nizi mail ile değil de elden teslim edecekseniz çıktı aldığınız kağıt temiz olmalı, kırışık ve arkası dolu olmamalıdır. Poşet dosyaya koyulmalı, poşet dosya da kırışık, yırtık ya da katlanmış olmamalıdır. Fotoğrafınızı üzerine yapıştırmamalısınız. Taratıp özgeçmişinize eklemelisiniz. Fotoğraf renkli ve net basılı olmalıdır.

Son olarak iş başvurusu için ülkemizde aktif olan İnsan Kaynakları sitelerini de kullanabilirsiniz. Bu sitelerde form dolduruyor, sonrasında da CV’nizi dosya olarak ekleyebiliyorsunuz. Bu sitelerde doldurduğunuz formları da özgeçmiş olarak mail ile gönderebiliyorsunuz. Ancak kendi hazırladığınız CV kadar etkili olmayacaktır.

Dr. Evrim Derinözlü

551

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler