25.6 C
Karabük
25 Nisan Perşembe 2024

Eskipazar'da Kleopatra Yazıtı

Kleopatra’nın Yazıtı Eskipazar’da bulundu haberi 2008 yılında yayınlandığında “Bilim dünyası için heyecan verici bir olay” olarak açıklamalar yapılmıştı.

O günden günümüze 8 yıl geçti “KLEOPATRA YAZITI” ile ilgili hiç bir gelişme olmadı.

Konu ile ilgili yetkililerin yapacağı açıklama olduğunda yayınlayacağız. Şimdi 8 yıl öncesine gidiyoruz ve haberi tekrar yayınlıyoruz;

110 yıldır kayıp olan Kleopatra Yazıtı, Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis antik kentinde ortaya çıktı.

Bazı insanlar yeryüzünden sinilip gitseler de adları bâki kalır. Haklarında çok şey konuşulan, yazılan, söylenen insanlardır bunlar ve mutlaka iyi veya kötü bir iz bırakmışlardır tarihte. Tutkuları, aşkları ve trajik ölümüyle başta romanlar ve sinema filmleri olmak üzere sayısız eserin ilham kaynağı olan Mısır Kraliçesi Kleopatra’da, adı ölümünden yıllarca sonra bile yaşamaya devam eden insanlardan biri. Arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmalarında, Makedonya Kralı Büyük İskender’in generallerinden Ptolemaios’un soyundan gelen VII. Kleopatra ile ilgili buluntular elde edilmeye devam ediyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Karabük’te çıktı karşımıza.

Batı Karadeniz’deki Hadrianoupolis kentinde, 110 yıl önce kaybolan Kleopatra yazıtı bulundu. Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki ören yeri, Geç Roma-Erken Bizans dönemi Anadolu’sunda, İç Anadolu’yu Batı Karadeniz ’e bağlayan noktada yer alan parlak bir kentti. M.Ö. II ve III. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen Kleopatra yazıtından ilk kez 1800’lü yılların sonunda Fransız gezgin G. Mendel söz etmişti. Daha sonra ortadan kaybolan ve uzun süre izine rastlanamayan yazıt, 110 yıl sonra yeniden gün ışığına çıktı!

Hadrianoupolis kazısı başkanı Doç. Dr. Ergün Laflı, Bahçepınar Mahallesi, Vakıf Sokak 65 numaralı evin önünde, yol düzenleme çalışmaları sırasında M.Ö. II ya da III. yüzyıla ait, eski Yunan dilinde dokuz satırlık bir yazıt bulduklarını, yazıtta Kleopatra’dan bahsedildiğini açıkladı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Laflı, yaklaşık 110 yıldır kayıp olan Kleopatra Yazıtı’nın yeniden keşfedilmesinin bilim dünyası için heyecan verici bir olay olduğunu söyledi.

Artik Çağ’da Batı Karadeniz’in en büyük kentlerinden biri olan Hadrianoupolis, 2005 yılından beri kazılıyor. M.Ö. 6. yüzyılda nüfusu 30 bin civarında insanın yaşadığı kentte bugüne kadar hamam, tiyatro, kilise gibi kamu yapıları ve konut mimarisi örneklerine rastlandı. 1. derece arkeolojik sit alanı olan bölge mozaikleriyle de ünlü.



3309

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler