18.7 C
Karabük
5 Mart Salı 2024

Marzinc Denetlendi!

Karabük Belediyesi bünyesinde kurulan MARZINC Denetim Komisyonu periyodik denetimini bugün yaptı. Denetim Komisyonu pandemi nedeniyle denetimlerine bir süre ara vermek zorunda kaldıklarını ve bugün denetimlere yeniden başladıklarını açıkladı. 

Yapılan toplantının ardından şirket yöneticileri ve komisyon üyeleri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

MARZINC Genel Müdürü Metin Altan komisyon toplantısının ardından yaptığı açıklamada; “ 2013 yılından bu yana faaliyette olan bir şirketiz. Ortaklarımızdan aldığımız metalik tozları burada zenginleştiriyor ve elde ettiğimiz ürünün tamamını Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Geçmişte burada bir takım olumsuzluklar yaşandı, bunlardan biri de cüruf stoku meselesi idi, sahadaki cürufun tamamını gönderdik, sahamız şu anda tertemiz ve herhangi bir problem yok, çıkan cürufu ya çimento fabrikalarına ya da bertaraf tesislerine gönderiyoruz. Bir diğer önemli konu ise emisyon konusu. Emisyon değerlerimiz yüzde yüz kontrol altında. Hem bakanlığa, hem de Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne online olarak bağlıyız ve bizde değerlerimizi sürekli kontrol ediyoruz. Kaldı ki biz bir ilk yaptık ve Çevre Müdürlüğü önüne bir ekran koyarak değerlerimizi halkımıza da sunduk. Bu komisyon kurulduktan sonra başta arıtma tesisimizde olmak üzere son derece önemli yatırımlar yaptık ve bunların sonucunda deşarjlarda da herhangi bir problem olmuyor. Şu anda çok şükür bir problemimiz yok” dedi

 

Komisyonun MHP’li Meclis Üyesi Kazım Özcan denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, 2018 yılından bu yana periyodik olarak denetimler yaptıklarına dikkat çekerken; “ Göreve başladığımızda cüruf stoku ve arıtma gibi problemlerimiz vardı. Emisyon değerleriyle ilgili bizim göreve başladığımız dönemde de bir problem yoktu ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü zaten o konuda denetimlerini sürdürüyor. Belediyemiz ile şirket arasında yapılan protokol doğrultusunda yaklaşık 600 bin ton cüruf sahadan kaldırıldı. Şuanda da günlük çıkartılan cüruflar depolanmak yerine, ya çimento fabrikalarına ya da bertaraf tesislerine gönderiliyor. Belediye olarak üzerinde durduğumuz en önemli nokta su deşarjındaki değerler noktasıydı ve MARZINC bu konuda istenilen yatırımları yaptı. Biz komisyon olarak belediyemiz ile MARZINC arasında yapılan protokolü takip ediyoruz ve şuanda da bir problemde gözükmüyor” şeklinde açıklamalarda buldundu.

 

Denetim görevinin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde olduğuna ve belediyenin fabrikayı kapatma gibi bir yetkisinin olmadığına da dikkat çeken Özcan; “Halkımızda şöyle bir algı var, ‘belediye fabrikayı kapattı, sonra da açtı’ deniyor. Belediye fabrikayı kapatmaz, belediyenin zaten böyle bir yetkisi de yok, biz yalnızca belediye olarak değerler yüksek çıktığı için hattımızı kapattık ve istenilen yatırımlar yapılıp, numunelerdeki değerler istenilen noktaya gelince hattımızı açtık, fabrikayı kapatma yetkisi tamamen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde” dedi.

 

Komisyonun Ak Partili Meclis Üyesi Kazım Çamlı ise; “Benimde bu komisyonda yer almadan önceki algılarım, sokaktaki algılarım çok farklı idi. Bizim meclis üyesi ve komisyon üyesi olarak sorumluluklarımız sınırlı. Bizim şöyle bir talebimiz oldu; Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün önündeki gibi halkımızın göreceği bir noktada da bu değerler yayınlansın istedik, bunun da takipçisiyiz. Vatandaşlarımız bize değişik şikâyetlerde bulunuyor, ‘Bu sene benim üzümlerim yetişmiyor, bunun sorumlusu MARZINC’ diyor. Çevreye bakıyorum her yer tertemiz. Bizim yetkilerimiz sınırlı, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yapmış olduğu denetimlerin sonucunu zaman zaman halkımızla paylaşmalı, vatandaşlarımızı bilgilendirmeli” cümleleriyle görüşlerini paylaştı.

 

Karabük Belediyesi Çevre Mühendisi Nazan Şirin Kande ise arıtma tesisi çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi; “ Protokolü imzaladığımız dönemde yaptığımız analizlerde bazı değerlerde çok yüksek oranlar vardı, ancak firma tesiste yaptığı son derece ciddi yatırımlarla bu sorunları geride bıraktı. Komisyon kurulduktan sonra Karabük Belediyesi ile MARZINC arasında yapılan protokol doğrultusunda her ay şirketin haberi olmaksızın bağımsız bir laboratuar aracılığıyla arıtmadan numuneler alıyoruz. Her ay yaklaşık 26 parametrede analizler yaptırıyor ve sonuçlarını inceliyoruz. Şu ana kadar yalnızca bir parametrede düşükte olsa bir limit aşımı gözlemledik ve gerekli uyarılarımızı yaptık. Bu durumun tekrarlanması durumunda protokol gereğince bağlantı noktasını iptal etme hakkımız var, analizlerle ilgili herhangi bir sıkıntımız görünmüyor”

14005

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler