12.2 C
Karabük
12 Nisan Cuma 2024

Antik Kent Eskipazar'da 1. Derecede SİT sıkıntısı

Karabük Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği tarafından ‘Hadrianoupolis SİT alanı Eskipazar halkına yük olmamalı!’ başlıklı açıklama yapıldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi;

Hadrianoupolis antik kent kazı çalışması için ilan edilen 1.ve 3.derece SİT alanı yaklaşık 32 km2 gibi çok geniş bir alanı kapsıyor.

Bu alan çok büyük!

Bu alan içinde özel mülkiyeti bulunan Eskipazar halkı arsalarını istese de koruma amaçlı imar planları olmadığı için yapılaşmaya açamıyor.

Halkımız mağdur oluyor.

Yetkililerden destek istiyor.

Çare üretmeliyiz.!

Çaresi var

1- Bu kadar geniş alan gerekli mi yeniden gözden geçirilmeli.

Kastamonu Müze Müdürlüğü ile Safranbolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu arkeologları alan daraltma için irdeleme çalışmasını başlattılar. Kar kalktıktan sonra devam edecekler.

2- Daraltma sonunda koruma amaçlı imar planlarının Karabük il özel idaresi ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılması gerekiyor.

Bu planlar yapılmadan 3.derece SİT alanı içinde kalan mülkiyette tarihi kalıntı bulunmasa da yapılanma söz konusu olamıyor. Bunun için planların yapılması gerekiyor

Karabük İl Özel İdaresi bütçe yetersizliği nedeni ile bakanlığa yazı yazarak planların yapılmasını talep etti.

Kurumlara gayretleri için teşekkür ediyoruz.

Eskipazar ekonomik kalkınma derneği olarak işin her aşamasında takibimiz ve çalışmalara stk desteğimiz devam edecek. 11.01.2019

 

Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) tarafından internet sitesinde yapılan MİSYON AÇIKLAMASI

Eskipazar’ın Kalkınma hamlesinde önemli bir misyon üstlenen derneğimiz Ekonomi alanında; Tarım, Turizm, Tanıtım ve Ticaret eksenlerinde 4T Sloganı, Sosyal Alanda ise Meslek, Eğitim, Sağlık ve Kültür eksenlerinde MESK Sloganı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Önemli hedeflerinden biri Eskipazar’da 70 bin dekar alanı sulayabilecek Adiller – Yazıboy (Göksu)-Haslı ve çevresi Göletlerinin DSİ tarafından yapılmasını sağlamaktır. Bu hususta hazırladığı proje DSİ Kastamonu 23. Bölge Müdürlüğüne sunulmuş olup, yatırıma değer bulunarak 2012 yılı sonunda yatırım programına alınmıştır.

Yatırım Programına alınan Büyük Sulama Projemiz  Adiler ve Yazıboy (Göksu) Göletleri çalışması başarıyla sonuçlanarak 30 Haziran 2015 günü DSİ Kastamonu 23.Bölge Müdürlüğünce EKAP ta 2015/68477 nolu ihale kaydı ile Planlama Hizmet Alımı ihalesi yapılmıştır. Bu proje Eskipazar’a büyük tarımsal gelir vaat etmektedir.

Yazıboy Köyünde Nisan 2013 yılında Eskipazar Kaymakamlığı ve YAZDER ile su gücü pompası projesi çalışmalarına başlanılmıştır.2014 Mart ayı sonunda   proje saha çalışmaları bitirilerek sugücü pompası uygulamaya geçmiştir.İlk deneme çalışası yapılan Pompa elektrik ve mazot kullanmadan 70 metre alt koddaki Göksu çayından 1000 metre uzaktaki köye su basma işlemi başarıyla gerçekleştirmiştir.

Derneğimiz Eskipazar’da Yaşanan Sağlık Sorunları için ESKİPAZAR SAĞLIK RAPORU ve Bahçe Sulamasında kullanılan Sulama Kanalları konularında çözüm yollarını da kapsayan SU RAPORU nu hazırlayarak ilgililerle ve Kamuoyu ile paylaşmıştır.

Derneğimiz Eskipazar’ın Sosyal ve Ekonomik Kalkınması için tüm Kurum-Kuruluş ve STK lar ile çalışmalarını sürdürmektedir.

1156

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler