12.2 C
Karabük
12 Nisan Cuma 2024

Karabük'te şarbon söylentisi

Karabük Valiliği şarbon söylentileri üzerine basın açıklaması yaptı.

Son günlerde kamuoyunda başta şarbon olmak üzere hayvansal hastalıklar ile ilgili bilgi kirliliği oluştuğu gözlemlenmektedir.

“Şarbon, enfekte otçul hayvanlara ait et ve diğer ürünler ile temas eden insanlara bulaşan Bacillus anthracis isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın insandan insana bulaşması çok nadir görülür.

Hastalık en sık deride, nadiren akciğer ve bağırsaklarda görülmektedir. Temastan ortalama 5-7 gün sonra ortaya çıkmakta, küçük, ağrısız, kaşıntılı bir kabarıklık şeklinde başlayıp ortası siyah bir ülser haline dönüşmekte, tabloya ateş, baş ağrısı ve halsizlik eşlik edebilmektedir.”

İlimizde, sağlık kurumlarımızda şarbon şüphesi ile başvuran kişilerin muayene, tetkik ve tedavileri yapılabilmekte olup, halen şarbon teşhisi konmuş ve takibi yapılan hasta bulunmamaktadır. İlimizde yapılan tetkiklere ilave olarak şüphe duyulan vakalardan alınan numuneler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne bağlı Ankara Merkez Laboratuvarı’na da gönderilmektedir.

İlimizde tüketime sunulan tüm etler onaylı mezbahanelerde Veteriner Hekim kontrolünde kesimi yapılarak Veteriner Sağlık raporu ile diğer işletmelere sevk edilmektedir.

İşletmeler İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Gıda Kontrol görevlileri tarafından sürekli ve düzenli denetime tabi tutulmaktadır. Bu denetimlerde gerek görüldüğünde veya şikâyet durumunda numuneler alınarak Gıda Kontrol Laboratuvarlarına analize gönderilmektedir. Bu güne kadar alınan numunelerden insan sağlığını tehdit edecek şarbon veya halk sağlığını etkileyecek hastalıklarla karşılaşılmamıştır.

Kamuoyunun bilgisine arz ederiz.
Karabük Valiliği

4112

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler