18.5 C
Karabük
18 Nisan Perşembe 2024

Kardemir hava kirliliği açıklaması yaptı

Karabük’te son dönemde gözle görülür şekilde yaşanan hava kirliliği üzerine Kardemir’den yazılı bir açıklama yapıldı.

Dolaylı olarak  96 Bin kişinin Kardemir’den geçimini sağladığı konusuna dikkat çekilen açıklamada, çevre mevzuatlarına uyum kapsamında son 10 yılda 385 Milyon TL yatırım yapıldığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Basın ve Kamuoyuna,

Şirketimiz, sahasında şu an hizmet veren 5.400 çalışanı ve son 10 senede yaptığı 4.2 Milyar TL tutarındaki yatırımlar ile ilimize ve ülkemize hizmet etmeye ve değer yaratmaya devam etmektedir.

Her bir ton çelik üretiminin 40 kişiye (Dünya Çelik İstatistiği) ekmek ve aş kapası olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 96 Bin kişinin şirketimizden geçimini sağladığı görülmektedir.

Bununla birlikte gerek insan sağlığına gerekse çevre mevzuatlarımıza uyum kapsamında son 10 yılda 385 Milyon TL yatırım yapılmıştır.

Yaşam bölgemiz Karabük ve sahadaki çalışma arkadaşlarımıza karşı çevre sorumluluğumuz kapsamında 2017 yılında yaklaşık 193 Milyon TL ilave çevre yatırım planı hazırlanmıştır. Bu plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Karabük Valiliğimiz ve Karabük Belediye Başkanlığımız ile paylaşılmış olup, planlanan bu yatırımların tamamlanması ile birlikte çevresel yükümlülüklerimizde tamamlanmış olacaktır.

Bahse konu yatırımlar, bütçesi ve devreye alma tarihleri tabloda sunulmuştur.

Bu yatırım tablosunda 3 ve 7. Kalemler dışında kalan tüm yatırımlar başlatılmış olup, 2018 ortasında devreye girecek bugün itibariyle 193 Milyon-TL yatırımın 88,5 Milyon TL kısmı bağlanmış, kalan kısmın ise bu ay sonuna kadar Yönetim Kurulumuz tarafından firmalarına bağlanması planlanmıştır.
Bu yatırımların en son 2018 yılı sonunda devreye gireceği görülmekle beraber, 2018 ortasından itibaren tesislerin sırayla devreye girmesiyle hava kalitesindeki iyileşme daha belirgin görülecektir.

Son dönemde artan SO2 miktarı, Kardemir’in aldığı kömür ve cevher kalitesi ile ilişkili değildir. Kömür ve cevher tedarikçilerimiz aynı olup, Çevre Bakanlığımızın tanımladığı kükürt ve SO2 limitlerinde alım yapılmıştır. Artan SO2 oranı tamamen Karabük’ün coğrafi konumu nedeniyle, mevsimsel hava sirkülasyonunun olmamasından kaynaklanmaktadır. Şehrimizin coğrafi konumu itibariyle hava sirkülasyonunun olmaması bilgisi de bizlere aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz kanalı ile yapılmıştır.

Bununla beraber, SO2’nin en çok oluştuğu Sinter Prosesimizde yerli cevherden gelen SO2 azaltılarak, harmandaki ithal cevher oranı artırılmış, 3 Sinter Makinasından 1 tanesi kapatılarak, 2 makine ile çalışmaya geçilmiştir. Kömür tarafından da benzer uygulama yapılmıştır.
Bu uygulamalar yapılırken ithal hammadde kullanımının şirketimize yarattığı maliyet hiçbir şekilde dikkate alınmamış ve ÖNCE İNSAN, ÖNCE ÇEVRE bilinci ile hareket edilmiştir.
Yukarıda izahını yaptığımız bütün SO2 iyileştirmeleri, tesis kapasite kesme ve yatırım çalışmalarına rağmen, bünyemizden veya dışarıdan SO2 oranın artması ile Kardemir üzerinde manipülatif hareket sağlama ihtimali olabilecek tüm potansiyel kaynaklar üzerinde incelemelerimizi de başlatmış bulunuyoruz.

Basın ve kamuoyunun bilgilerine sunarız.
Saygılarımızla,

KARDEMİR A.Ş.

1642

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler