21.1 C
Karabük
29 Mart Cuma 2024

Cengiz'in gizemli 'hammaddesi' zehirli çinko oksit mi?

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker Marzinc ile ilgili çok ciddi iddialarda bulundu. Çiğdem Toker gazetedeki köşesinde şu görüşlere yer verdi;

Bartın’da yaşayan bir okurumdan e-posta aldım. Adı bende saklı.
Son derece göz açıcı satırları, “Cengiz’in gübre tesisinde sorular” başlıklı yazıma dair.
Hani Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır’a, büyük büyük devlet teşvikleri verildi. Hani Eti Bakır da milyarlık bu teşvikler ile Mardin’in Mazıdağı’nda Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi yapıyor ya…
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de inşaatını ziyaret ettiği (ağustos) bu tesisle ilgili iki yazımda da aynı soruya odaklandık:
“AKP hükümeti, Mazıdağı’ndaki gübre tesisi için alınan milyarlık teşvik kararına, neden 1081 km uzaklıktaki İnebolu Limanı’nı da dahil etti?”
Enerji Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun sorusuna 10 gün önce bir cevap gönderdi. O cevapta şu kritik cümle vardı:
“Eti Bakır A.Ş’nin Mardin ilinde kuracağı tesisin hammaddelerinden birisi Kastamonu ilindeki tesislerde üretilmektedir. Bu kapsamda söz konusu maddelerin transferine dair gerekli liman yatırımları, revizyon ve modernizasyon çalışmaları da yatırım kapsamına dahil edilmiştir.”

Gizemli hammadde
Albayrak’ın cevabında nedense bu gizemli hammaddenin adı yer almıyor. Okurum, bu hammaddenin Karabük’te faaliyet gösteren Marzinc adlı işletmenin ürettiği çinko oksit olabileceği kanısında. Çünkü çinko oksit bir gübre hammaddesi.
Baca tozlarından elde edilen çinko oksit zehirli. Daha önce Bartın Limanı’ndan nakledilen bu hammaddenin İnebolu ile bağlantısı olabileceğini söylüyor.
Marzinc; Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından kurulmuş. Yılda 200 bin tona yakın baca tozundan 50 bin ton civarı çinko oksit elde etme hedefiyle.
Karabüklüler bu fabrikadan çok çekmiş. İşsizlik oranının yüksek olduğu ilçede bu işletmede çalışan işçilerin kanında ağır metallare rastlandığı haberleri yer almıştı.
Bu fabrikada üretilen “hammadde” için daha önce Bartın Limanı’ndan sevkıyat yapılırmış. Okurum, Mazıdağı’ndaki gübre fabrikası tevşikine İnebolu Limanı’nın da dahil edilmesinin, baca tozu sevkıyatı için olabileceğini söylüyor.
Gerçekten de Bakan Albayrak, gübre üretiminde kullanıldığını söylediği hammaddeyi, zehirli baca tozu olması nedeniyle açıklamamış olabilir mi?

***

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in
Cengiz’in gübre tesisinde sorular başlıklı önceki yazısı

Cengiz Holding, Mardin’in Mazıdağı ilçesinde büyük bir tesis yapıyor:
Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi.
2018 ortasında üretime başlaması planlanan tesisin, yılda 750 bin ton gübre üretimiyle Harran Ovası ve GAP’ın gübre ihtiyacını karşılaması, ithalatı azaltıp ihracatı artırması hedefleniyor.
Tesis, AKP hükümetinin daha önce Eti Bakır’ı özelleştirme yoluyla devrettiği Cengiz’e tam devlet desteğiyle vücut buluyor. (250 milyon TL’lik faiz desteği başta olmak üzere.)
Hatırlatma: 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından çıkarılan bir torba yasa ile kamu kaynakları kullanılarak şirketlere proje bazında teşvik dağıtılmasının önü açılmıştı.
Cengiz’e Mazıdağı’ndaki söz konusu tesis için sağlanan desteklere dair kararname de 16 Nisan şaibeli referandumun haftasında çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre yaklaşık 2.9 milyar TL’lik bu yatırım için Cengiz’e şu destekler sağlandı:
Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, sıfır kurumlar vergisi, azami tutar olmadan 10 yıl boyunca sigorta primi desteği ve 250 milyon TL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren 10 yıl faiz desteği.
Bu kararnamedeki çarpıcı iki düzenlemeye geçen nisanda bu köşede yer verdik. (http://www.cumhuriyet.com.tr/ koseyazisi/727391/Cengiz_e_butceden_ milyarlik_avantaj.html )
– Mardin Mazıdağı’ndaki entegre gübre tesisi için hazırlanan teşvik kararnamesine, 1081 km mesafedeki Kastamonu İnebolu Limanı, 900 km mesafedeki Samsun Limanı ile Dilaver Barajı su hattı ve doğalgaz boru hattında yapılması gerekli yatırımlar da dahil edilmişti. Bu yatırımların birbiriyle ilişkilendirilerek, proje bazlı teşvik kararnamesine dahil edilmesi izaha muhtaçtı.
– Yanı sıra, kararname Nisan 2017’de yayımlanmasına karşın, yatırımın başlangıç tarihi Kasım 2016 olarak, geriye dönük olarak belirlenmişti.
Yazının bu köşede yayımlanmasının ardından İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu Nisan 2017’de TBMM’de bir soru önergesi verdi. Yanıt altı ay sonra geldi. 19 Ekim 2017 tarihli cevap yazısının tarihi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın imzasını taşıyor.

Mazıdağı-İnebolu hattındaki vergilerimiz
Mazıdağı’nda kurulacak metal geri kazanım ve entegre gübre tesisi için, İnebolu Limanı, Samsun Limanı, Dilaver Barajı su hattı ve doğalgaz boru hattında yapılması gerekli yatırımların, neden-nasıl dahil edildiği sorusuna Bakan Albayrak imzalı yanıt şöyle:
“Eti Bakır A.Ş’nin Mardin ilinde kuracağı tesisin hammaddelerinden birisi Kastamonu ilindeki tesislerde üretilmektedir. Bu kapsamda, söz konusu maddelerin transferine dair gerekli liman yatırımları, revizyon ve modernizasyon çalışmaları da yatırım kapsamına dahil edilmiştir. Yatırım, Mardin ilindeki tesiste üretilecek nihai ürünün sevkıyatını hiçbir şekilde kapsamamaktadır.”
Bu cevap vermiş gibi görünen ama vermeyen satırlar iki yeni soru daha üretiyor:
– Mardin’de yaptığı tesisin hangi hammaddesi Kastamonu’da üretiliyor? Bu hammaddenin bir adı var mı?
– Kastamonu’daki limanın bu yatırım kapsamına alınmasının nedeni “oradaki tesislerde üretilen bir hammadde” ise, yine aynı yatırım kapsamına alınan Samsun Limanı, Dilaver Barajı su hattı ve doğalgaz boru hattının Mazıdağı’nda yeni yapılan tesisle bağlantısı nedir?
Mademki bu tesisin yılda 750 bin ton gübre üretimiyle Harran Ovası ve GAP’ın gübre ihtiyacını karşılaması, ithalatı azaltıp ihracatı artırması hedefleniyor.
O halde -sıkıcı ve teknik gibi görünenbu iki sorunun cevapları açıkça verilmedikçe, Cengiz’e Mazıdağı için sağlanan proje bazlı parasal teşvik, şaibeli bir görünümde kalacaktır.

1209

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler