21.1 C
Karabük
29 Mart Cuma 2024

Ceylan: "Çok ciddiyiz, taviz yok"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, çevre konuları ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı yaptı. Son günlerde Karabük’te en çok konuşulan konular arasında yer alan KARDEMİR ve MARZINC ‘in yarattığı çevre ve hava kirliliğine de değinen Bakan Yardımcısı Ceylan, Bakanlığın her iki kuruluşta da incelemelerde bulunacağını  belirterek, yapılacak olan incelemeler sonrasında gerekli adımları atacaklarını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bakanlık yetkilileri ile birlikte Karabük’e gelerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çevre konuları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, toplantı öncesi emekliye ayrılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Aynacı’ya,kuruma yaptığı hizmetlerden dolayı plaket verdi ve Aynacı’nın yerine vekaleten bakan Nazan Şentürk ve müdürlük çalışanlarına başarı dileklerinde bulundu.

Daha sonra Bakanlığın faaliyetlerini anlattıktan sonra son günlerde Karabük’te en çok konuşulanlar arasında yer alan KARDEMİR ve MARZINC’in yarattığı çevre ve hava kirliliği konusuna da değinen Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan;  “KARDEMİR bizim olmazsa olmazımız. Aş kapımız,iş kapımız.Ancak artık Karabük’lü hemşehrilerimin zehir solumasını istemiyoruz.Gerek KARDEMİR ve gerekse MARZİNC ile çevre ve havaya kirliliğine neden olan diğer sanayi kuruluşlarımız kendilerine çeki düzen versinler.Mümkün olan en kısa sürede yatırımlarını yapsınlar.Bu toplantıyı bir avutma toplantısı olarak yapmıyorum.En son çareyi bize kullandırmasınlar.Benimle birlikte bakanlık uzmanlarımız da buradalar ve uzun bir süre denetim yapacaklar.Çıkan sonuca göre yeni hareket planımızı belirleyeceğiz”  dedi.

Çevre denetimi ile ilgili Bakanlık uzmanlarıyla Karabük’te bulunduklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan;  “Çevre denetimi ile ilgili bugün Karabük’teyiz. Karabük’te son günlerde sanayi tesislerimizin çevreyi ve havayı kirletmekle ilgili şikayetler üzerine geldik.

Çevre bizim için çok önemli.Çevre bizim emanetimiz. Bakanlık olarak çevre konusunda çok önemli reformlar yaptık. Bir dizi anlaşmalara imza attık. Gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmak için çaba harcıyoruz.Hükümet olarak çevre olayına çok önem veriyoruz.Tabi ki bu yönde doğup büyüdüğüm,insanlarımızın teveccühü ile çok önemli görevlerde bulunduğum Karabük benim için ayrı bir önem taşıyor.Dolayısıyla mevcut sanayi tesislerimizin çevreye duyarlı olması konusunda da çok hassasız.

Bilindiği üzere Demir-Çelik tesislerimiz çok eski tesis olmasına rağmen son yıllarda önemli yatırımlar yaptı. Burası bizim ekmek kapımız. İş kapımız. Ancak son günlerde KARDEMİR ve MARZİNC gündeme oturmuş durumda. Burada eleştiriler söz konusu. Bu konuda bakanlık olarak ne yaptık,bundan sonra ki politikalarımız ne olacak.KARDEMİR bizim olmazsa olmazımızdır.Bilindiği üzere KARDEMİR çok zor durumlardan geçerek bu günlere geldi.Hükümetimiz buraya çok yardımda bulundu.Sayın Mehmet Ali Şahin bey o zamanlar başbakan yardımcısı idi ve bizde milletvekili idik.O dönem KARDEMİR’li ilgili hazırladığımız dosyaları şuan ki Cumhurbaşkanımız o dönem ki başbakanımıza verdik.Tabi burada şunu söylemek istiyorum o zaman zor durumda olan KARDEMİR o dönemi atlattıktan sonra milyar dolar üzerinde yatırımlar yaptı.Üretimini yükseltti.KARDEMİR’le gurur duyuyorum.Bu fabrikayı buraya kuranlardan Allah razı olsun.Tabi bu süreç içinde çevre ile ilgili de bir dizi yatırımlar yapıldı ancak, halen eksiklikler var. Uğur bey döneminde KARDEMİR yetkililerimizi bakanlığımıza davet etti. Kendileri bize taahhütte bulunarak altı başlıkta 23 yatırım konusunda mutabakat sağladık. Bu taahhütlerin süresi 2017 yılının sonuna kadardı.Gelin görün ki ilerleme programlarında yatırımlara sadık kalınmadığını gördük.Tabi kendileri bir dizi ihale gecikmeleri ve yaşadıkları olumsuzluklardan dolayı gecikme olduğunu söyleyerek yeni süre istediler ve geçtiğimiz hafta yeniden gelerek 2019 yılı sonuna kadar yeniden süre istediler.

Şu an demir-çelik sektörü çok iyi durumda. Karlılıkları çok. Bu iki kuruluşumuzdan bu yatırımları istiyoruz. Bu konuda tavizimiz yok. Dün Genel Müdürümüzle tekrar görüştük ve büyük bir yatırım haricinde bu yatırımların ihalelerini yıl sonuna kadar yapacaklarını söyledi.Tabi ki bizde kendilerine yardımcı olacağız.Teşvik edilmesi noktasında elimizden geleni yapacağız. Bu yatırımları el birliği ile yapacağız. Bu şirketlerimiz çevre bakanlığının katı kurallarına bizi mecbur etmeyecekler.Bizde yardımcı olacağız.Dolayısıyla şu an para kazanıyorlar ve hiç bir bahaneleri yok.

MARZİNC 6 yıl önce şehrimizde kurulmuş bir tesis.  Karabük kamuoyunda MARZİNC çok konuşuldu. Bu yönde bazı rahatsızlıklar oldu. Üretim durduruldu, bazı büyük parasal cezalar verildi. Şimdi bakanlığımız 24 saat Online sistemiyle takip ediyor. Bu şirketimiz atık olarak biriktirdiği cürufu Bartın çimento fabrikasına vereceğini söylemişti ancak gördük ki halen daha vermemiş. Bir kilo cüruf gitmemiş. Buradan Perşembe günü bazı numuneler alınıp bakanlığımızın gelişmiş teknolojide ki laboratuarında inceleme yaptıracağız. Raporlar çıkacak ortaya. MARZİNC’te taahhütlerini yerine getirecek. Kanunun verdiği yetkiyi umarım bize kullandırmazlar. Bu konuda çok ciddiyiz taviz yok. Kanunlar ne derse o olacak. Uymazlarsa gerekli işlemler yapılacak” dedi.

Ben şimdi sizlerden şunu rica ediyorum.Vatandaşlarımız hep birlikte panik yapmadan bize müsaade etsinler.Bize inansınlar.Sükunetle hareket edip bu olumsuzlukları hep birlikte çözelim.Yalnız her iki şirket yetkililerimiz de mümkün olan en kısa sürede çözüm üretsinler. Bize en son çareyi kullandırmasınlar. Bu toplantıyı bir avutma toplantısı olarak yapmıyorum”  dedi.

ARITMA TESİSİNİ KANUN GEREĞİ OSB KENDİSİ YAPACAK

Karabük Organize Sanayi Bölgesine arıtma kurulmasının şart olduğunun altını özellikle çizen Ceylan, bunun OSB Mütevelli heyetinin görevi olduğunu belirterek, bu konuda gerekli desteklerin verildiğini, devletin OSB’lere kurulan arıtma tesisleri için kurulma aşamasında destek verdiğini yüzde 50’de enerji desteği verdiğini söyledi.

1473

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler