11.7 C
Karabük
2 Mart Cumartesi 2024

Dr. Fatma Memik için ahde vefa

Dr. Fatma Memik Türk siyasi hayatında çok önemli bir insan olmasına rağmen fazla tanınmamaktadır. Aslen Safranboluludur fakat şimdiye kadar Karabük ve Safranbolu’da hiç bir etkinlikte anılmamıştır.

Yetkililerin bu konuda dikkatini çekiyor ve Dr. Fatma Memik’in ahde vefa için adının yaşatılması gerektiğine inanıyoruz.

5 Aralık 1934 tarihinde 2589 Sayılı Kanun ile Türkiye’de kadınlara milletvekili seçilebilme hakkı getirilmiştir. Buna göre ilk etapta parlamentoya 17 kadın vekil katılmıştır. Daha sonra yapılan ara seçimlerde Çankırı’dan Hatice Özgener’in katılımıyla bu sayı 18 olmuştur.

Sadece sayısal olarak değil nitelik açsından da bu 18 sembol isim çok önemlidir. Bu kişilerin hemen hepsi Atatürk tarafından seçilmiş, çoğu üniversite eğitimi almış, bir kısmı ise yurt dışında okumuştur. Bununla birlikte çağdaş Avrupa ülkelerini bir kısmında kadınların seçme ve seçilme, bir kısmında ise seçilme hakkı yoktu.

Bu şartlar içerisinde Atatürk’ün Türk halkına kadın-erkek eşitliğini benimsetebilmek için meclise kadın milletvekili seçilmesini sağlaması ileri görüşlülüğünü, modernliğini ve inkılâpçılığını da göstermektedir.

Ancak önemli bir sorun vardı. TBMM’ye katılan ve çoğu tahsilli olan kadın milletvekillerini büyük bir kısmı mecliste hiçbir varlık gösterememiştir.

TBMM’ye katılan en genç kadın milletvekili olan Edirne milletvekili Dr. Fatma Memik meclise katıldığında genç olduğu kadar çok başarılı bir kadın doktor profili çizmiştir.

Mesleğiyle birlikte siyaseti de yürütmüştür. CHP Eminönü teşkilatında yer almıştır. Başarısı ve azmiyle göz doldurmuştur. Atatürk meclise bir kadın doktorun da katılmasını istediği için Dr. Fatma Memik 1935’teki parlamentoya milletvekili olarak katılmıştır.

Fatma Memik meclisin en faal kadın milletvekillerinden olmuştur. 5, 6 ve 7. dönem Edirne milletvekili seçilmiştir. 5. Dönemde çok faal olan Fatma Memik 7. dönemde hiçbir faaliyette bulunmamıştır.

Bu çalışmada TBMM Tutanakları, Arşiv belgeleri, TBMM’nin yayınladığı eserler öncelikli kaynaklarımızı teşkil etmiştir. Fatma Memik’in TBMM’deki konuşmaları, seçim bölgesindeki incelemeleri ve seçim bölgesinin sorunlarının çözülmesi için gösterdiği çabalar, hafta sonları trenle İstanbul’a giderek fakir hastaları ücretsiz muayene etmesi gibi çabaları da tespit edilmiştir.

Kaynak / Savaş Sertel

FOTOĞRAF 1937’de SAFRANBOLU BELEDİYESİ önünde çekilmiştir.

Dr. Fatma Memik KİMDİR?

Fatma Memik Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla TBMM V. dönemde (1935) TBMM’ye giren 14 kadın milletvekilinden biridir. TBMM V., VI. ve VII. dönem Edirne milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur.

1903’te Safranbolu‘nun Akviran köyünde doğdu. Babası ekmekçi ve un taciri Şakir Bey, annesi Cemile Hanım’dır.

İlköğrenimine Safranbolu’da başladıktan sonra sekiz yaşında babası ile birlikte İstanbul’a giderek Beyazıt İnas numune Mektebi ile Bezmiâlem Valide Sultan Mektebi’nde okudu. 1923 yılında liseyi bitirip Tıbbiye’ye girdi. 1929’da Tıbbiye’den birincilikle mezun oldu.

1929-1931 yılları arasında Vakıf Gureba Hastanesi’nde dahiliye ihtisası yaptı. 1934 yılında dahiliye uzmanı olduktan sonra 1935’te Gureba Hastanesi poliklinik şefi oldu. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Fırkası Eminönü Kaza Merkezi Heyeti idare asil üyesi ve vilayet merkezi yedek üyeliğinde bulundu.

8 Şubat 1935 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Edirne milletvekili adayı olarak gösterildi. V. dönem Edirne milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Dönem boyunca Sıhhat ve İçtimaî Muavenat Encümeni’nde katiplik görevi yaptı. Ayrıca İş Kanunu’na ek kanun lâyîhası ve Spor Teşkilâtı Kanun Lâyîhası’nı görüşmek üzere kurulan geçici encümenlerde de görev aldı.[1]

Milletvekilliğinin yanı sıra hayır işleri ve kültürel faaliyetlerde bulundu; Çocuk Esirgeme Kurumu İdare Heyeti ve Kızılay Genel Merkez’inde çalıştı, Halkevi sosyal kolunda haftada bir poliklinikte görev yaptı.

1947-1949 yılları arasında Ankara Numune Hastanesi dahiliye uzmanlığı, 1950-51 yıllarında İstanbul İşçi Sigortaları Beşiktaş Dispanseri dahiliye uzmanlığı, 1951’den 1968’e kadar Şişli Çocuk Hastanesi dahiliye poliklinik şefliği görevlerinde bulundu.[1] 1968’de emekli oldu.

9 Şubat 1991’de hayatını kaybetti.

12757

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler