26.3 C
Karabük
20 Nisan Cumartesi 2024

Çevrecilerin gazı mı alındı?

Demir ve Çelik Tesislerinin üretimleri sırasında bacalardan çıkan atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması için kurulan Fabrikaların benzerlerinin İtalya ve İspanya  gibi ülkelerde de bulunması üzerine bu ülkelere bir gezi düzenleyen Marmara Geri Kazanım A.Ş, (MARZİNC) bu tesislerin çevreye ve havaya  zarar vermediği konusunda Çevrecileri ikna etti. Ancak düzenlenen bu gezi acı bir gerçeği de ortaya çıkardı. Bu gerçekte Karabük’te kurulu bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) bilgisiz ve deneyimsiz kişiler tarafından yönetildiği.

İlk zamanlarda MARZINC’in, Demir ve Çelik Tesislerinin üretimleri sırasında bacalardan çıkan atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması için kuracağı Tesisle ilgili kimsenin bilgisi yoktu. Tesisisin Karabük’te istihdam için çok önemli olduğu yetkililer tarafından sürekli dile getirildi ve Tesis için yer tahsisi yapıldı. Daha sonra MARZINC’in bu tesisi başka yerlerde de kurmak için çalışma yaptığı ancak o kuracağı yerlerdeki vatandaşların ve STK’ların  çevre ve hava kirliliği yaratacak endişesi ile tesisin kurulmasına karşı çıktığı Karabük gündeminde konuşulmaya başlandı ve bu arada da Organize Sanayi Bölgesinde de Tesisin kurulma çalışmaları başladı. Daha sonra Karabük’te Tesisin kurulmaması için bazı Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşan ve Çevre Derneği ile Ziraat Odasının başı çektiği Çevre Platformu kuruldu. Bu Platform düzenlediği toplantılarda Tesisin çevreye ve havaya olan zararlarını konuştular, açılan mahkemelere müdahil oldular ve hatta imza kampanyaları düzenlediler. Çevrecilerin bu çıkışından sonra MARZINC Yöneticileri de toplantılar düzenleyerek, bu tesislerden başka ülkelerde de bulunduğunu ve ne çevreye ne de havaya hiçbir zararının olmadığını bilimsel verilere dayanarak anlattılar. Hatta bu tesislerin bulunduğu yerlerin fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştılar, yine de Çevre Platformunu ikna edemediler.

MARZINC Firması daha sonra bu tesislerin bulunduğu ülkelere İtalya ve  İspanya’ya  gezi düzenleme kararı aldılar. Bu geziye Çevrecileri ve görüntüleri çekmek için de bazı basın yayın kuruluşlarını davet ettiler. Gezi 2 Ülkeyi kapsadı ve yaklaşık 1 hafta sürdü.

Geziye giden heyet geçtiğimiz hafta Cuma Günü Karabük’e döndü. Döner dönmezde geziye katılan Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun Basına röportaj verdi ve aynı sistemin kurulması halinde çevreye zarar vermeyeceğini söyledi. Hatta “Bu geziler sırasında gördük ki buralarda bulunan fabrikaların çevreye bir zararı olmadığı gibi, fabrikaların hemen yanı başında alışveriş merkezleri, okullar ve bir çok yeşil alan var” dedi.

Ancak Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun herhalde unutmuş olacak biz hatırlatalım. MARZINC Yetkilileri bunları zaten açıklamıştı. Sizler desenize biz bu konuda hiçbir araştırma yapmadık, sadece kulaktan dolma bilgilerle konuştuk, boşuna kamuoyunu meşgul ettik diye.

Anlaşılan sizlere sadece bilimsel açıklamalar yetmiyormuş, yerinde göstermek gerekiyormuş. Ama olsun, bunun sayesinde belki de hayatınızda hiç göremeyeceğiniz İtalya ve İspanya’yı  da görmüş oldunuz.

Coşkun yaptığı açıklamada ayrıca DİOKSİN ve PRON gazlarının her iki fabrikada da yalnızca yılda bir defa ölçümünün yapılmasına şaşırdığını söyleyerek, internet üzerinden yapılan araştırmaları ile bu konunun çatışmasına anlam veremediğini dile getirdi. Burada sorulacak soru çok basit. AB ülkeleri zehirli gazlardan vatandaşlarını korumak için yılda bir defa ölçüm yapıyor. AB standartları yetersiz kalıyor. Bu gazları Karabük’teki teknik arkadaşlarına değil, AB gözetmelerine sor ve dünya çevrecilerine AB’yi şikayet et!…

1853

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler