12.2 C
Karabük
12 Nisan Cuma 2024

Her Telden (1 Haziran 2020)

KARDEMİR korona virüs salgını nedeni ile bir süredir açıklanmayan “2020 YILI İLK ÇEYREK MALİ TABLOLARINI..” açıkladı ve 2020 yılı ocak/şubat /mart aylarında ki faaliyetlerden 161 milyon lira zarar edildiği duyuruldu.

KARDEMİR konuya ilişkin KAP’A yaptığı açıklama da yayınlandı ve “AZIMSANMAYACAK SAYIDA ARACI KURUM,  KARDEMİR İLK ÇEYREK ZARARI İÇİN 201 MİLYON ÖNGÖRÜSÜNDE BULUNUYORDU.161 MİLYON LİRALIK ZARAR BU ÖNGÖRÜLERİ YANLIŞ ÇIKARDI..” yolunda bilgiler verdi.

Bu arada KARDEMİR’İN üretim arttırmaya devam ettiğine değinildi ve “NE YAZIK SATIŞ GELİRLERİMİZDE YÜZDE 8 ORANINDA AZALDI..” denildi üretim artışına ilişkin teknik bilgiler de verildi.

KAP’A yapılan açıklamanın, en azından bize göre ve çok/çok haklı bölümü ise, korona virüs salgını ilk çıktığı günden itibaren alınan çok ciddi önlemlere ve salgının hem Karabük özelinde,  hem KARDEMİR içerisinde çok sınırlı olmasına yapılan büyük katkının belirtilmesi oldu.

KARDEMİR GERÇEKTEN MÜKEMMEL ÖNLEMLER ALDI.

O nedenledir ki,  Karabük bu salgını en az hasarla atlattı ve eğer KARDEMİR Genel Müdürü Sayın Dr. HÜSEYİN SOYKAN, birlikte çalıştığı mesai arkadaşları , olayı bu denli ciddi ele almasalardı,  Karabük çok ciddi felaketlerle karşı/karşıya kalabilirdi.

2020 İLK ÇEYREĞİNDE Kİ 161 MİLYON LİRALIK ZARAR TARTIŞILIYOR..

Hem de hayli geniş bir çevre, bunu tartışıyor..

 

METAL SEKTÖRÜ İÇERİSİNDE BULUNAN ÇEVRELER “ YÖNETİM İÇİNDE Kİ ANLAMSIZ ÇEKİŞMELERE İŞARET EDİYORLAR VE “BUNLAR BİTMELİ..”

KARDEMİR’İN 2020 yılının ocak/şubat/mart aylarına yönelik olarak açıkladığı 161 milyon liralık zarar,  KARDEMİR üzerine öngörülerde bulunan birçok ARACI KURUMU yanıltırken,  zarar onların umduğu kadar yüksek çıkmadı,  yolunda ciddi bir görüş var.

Buna karşılık metal sektörü içerisinde ki geniş bir çevre ise “ DİĞER İKİ ENTEGRE TESİS KAR AÇIKLARKEN,  KARDEMİR’İN ZARAR AÇIKLAMASINI..” hayli yadırgadıklarını beyan ederken “BUNUN EN TEMEL ETKENLERİNDEN BİRİSİ YÖNETİM İÇERİSİNDE Kİ HUZURSUZ VE ÇEKİŞME ORTAMI OLABİLİR..”diyenler var.

KARDEMİR Yönetiminin , daha önce ki yıllarda yaşanan birçok olumsuz gelişmeyi birlik,  dirlik,  birbirine omuzdaşlık yaparak aştığına işaret ediyorlar ve “NE YAZIK Kİ,  SON YILLARDA O ANLAYIŞ,  YERİNİ İÇİ BOŞ TARTIŞMA VE ÇEKİŞMELERE BIRAKTI..” diyorlar.

Bu nokta da “İLK ÇEYREKTE 161.7 MİLYON ZARAR AÇIKLANDI. PEKİ İKİNCİ ÇEYREKTE NE ÇIKACAK. O NEDENLE YÖNETİM İÇİNDE Kİ KISIR VE ÇOK ANLAMSIZ ÇEKİŞME/DİDİŞME SONLANDIRILMALI VE BÜTÜN ENERJİ KARDEMİR’E YÖNLENDİRİLMELİDİR..” ifadelerini kullanan geniş bir çevre var.

Öte yandan Yönetim içerisinde ki çekişmeleri tetiklemeye yönelik çaba harcayan çevrelerin yanlış yaptığını da ileri süren, o geniş çevre “ŞU ANA KADAR VERİLEN EMEKLERE YAZIK EDİLMEMELİ..” yolunda değerlendirmeler de yapıyorlar..

Sahi 2020 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNE GİRDİK, SONUÇ NE ÇIKAR Kİ..?

 

“SEÇİLEREK YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLAN,  İKİ HAKİM HİSSEDAR GRUBU,  ŞU TABLO DA BİR/BİRİNİ TASFİYE EDECEK DURUMDA MI…?”

KARDEMİR,  Karabük’ün olmazsa/olmazı ve çok kötü günler yaşadığı 1999-2002 yılları arasında KARABÜK’ÜN YAŞADIKLARINI bilenler,  Yönetim Kurulu içerisinde,  içeriği olmayan,  anlamsız çekişmeye,  didişmeye dikkat çekerek,  yine o günlerin yaşanabileceğinden korkuyorlar.

DOĞRUSU,  BİZDE CİDDİ BİÇİMDE KORKUYORUZ..

O SIKINTILI GÜNLERİN AŞILMASINDA Rahmetli MUTULLAH YOLBULAN ile Allah ömrünü uzun etsin Sayın KAMİL GÜLEÇ’İN çalışmalarını, onlara büyük destek veren,  o zaman ki KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyelerinin çabalarını unutmak, görmezden gelmek mümkün mü..?

Ya şimdi ne oluyor..?

Yönetim Kurulu’na seçilerek gelen,  İKİ HAKİM HİSSEDAR Grup Üyesi arasında anlamsız, içeriği olmayan bir çekişme ile KARDEMİR’İ ŞU BADİRELİ KÖTÜ GÜNLERDEN ÇIKARTMAK İÇİN HARCANACAK ENERJİ boşa harcanıyor..

Bu anlamda, görünen tablo ise KİMSENİN/KİMSEYİ TASFİYE EDEBİLECEK BİR HİSSE GÜCÜNÜN OLMADIĞINI net biçimde ortaya koyuyor, o zaman yapılacak en akılcı olayın oturup anlaşmak olduğunu söylemek,  çok mu,  iyimserlik olur.

Verilen onca emek, yaşanan onca sıkıntılı süreçten sonra, ortaya konulan eseri yıpratmaya, hasar almasına yol açmaya kimin ne hakkı var, ne dersiniz kimin ne hakkı var..?

Biz hep bu fikir etrafından dolanırken, fazla mı iyimser havadayız acaba..?

 

BİR KAÇ YIL ÖNCESİNİN KARABÜK’ÜNÜ HATIRLAYIN “İSMETPAŞA OSB, OTOMOTİV SANAYİ,  KARDEMİR’İN BUNA ÜRETİMİ..” YA ŞİMDİ YÖNELİK .?

 

Karabük tüm hedeflerinden uzaklaştı, içine kapandı, büyük bir otorite boşluğuna ve bundan kaynaklanan bir sahipsizliğin girdabına yuvarlandı debelenip duruyor..

Çok değil 3-4-5 yıl öncesini hatırlayın..

Karabük kurulacak OTOMOTİV SANAYİ’NİN PAYDAŞLARI ARASINDA OLMALIDIR diyorduk, bunun için İSMETPAŞA ORGANİZE SANAYİ Bölgesi fikrinin üzerine/üzerine gidiliyordu,  KARDEMİR OTOMOTİV Sanayi’nin kullandığı ürünleri üretmeye başlıyordu..

ÖYLE DEĞİL MİYDİ..?

O zaman Karabük Siyasetinin aktif bölümünde Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN çok ciddi,  çok büyük fonksiyonerdi,  Sayın MEHMET CEYLAN Bakan Yardımcısı olarak işleri izliyor, büyük destekler veriyordu,  Prof. Dr. Sayın BURHANETTİN UYSAL Milletvekili olarak canını dişine takmış çalışıyordu.

Yerel de AK Parti İl Başkanı Sayın TİMURÇİN SAYLAR vardı..

Yatırım/yatırımcı deniliyor, bunların üzerine/üzerine gidiliyordu..

O dönemleri hatırlıyor musunuz..?

 

O ZAMANLAR,  SAFRANBOLU’NUN HAYLİ DIŞINDA OLAN, KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’Nİ KALDIRMAK İÇİN HARCANAN ÇABALAR VE SIKINTILAR..

İlk yapıldığı dönemler SAFRANBOLU’NUN HAYLİ DIŞINDA olan KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ var, şu an itibarı ile SAFRANBOLU’NUN içinde kaldı ve tüm Belediye Yönetimleri “BU SANAYİ SİTESİ’Nİ NASIL KALDIRIRIZ..” düşüncesi ve çözüm üretilmesi noktasına odaklanmış.

SAFRANBOLU’NUN İÇERİSİNDE KALDI BU SANAYİ SİTESİ.

Şimdi böyle bir tartışma Eflani İlçesinde yaşanıyor, Küçük Sanayi Sitesi’nin kurulması düşünülen yer noktasında bir tartışma var ve öyle sanıyoruz ki en doğru karar, bu görüş farklılıklarından, doğan tartışmalardan sonra ortaya çıkacaktır.

Tartışmadan korkmamak, ürkmemek gerekir.

BARİKA-İ HAKİKAT, MÜSADEME-İ EFKARDAN DOĞAR derler.

Fikirlerin tartışılmasından hakikat güneşi, doğrusu çıkar yani.

 

2020 YILININ “İLK ÇEYREĞİNİ ZARARLA KAPATAN KARDEMİR’İN..” İKİNCİ ÇEYREĞİ MERAK EDİLİRKEN,  ALTI AY SONRA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

2020 Yılının ocak/şubat/mart aylarını 161.7 milyon lira zararla kapatan KARDEMİR’DE gözler nisan/mayıs/haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek mali tablolarına çevrildi.

BİRÇOK ARACI KURUM,  NASIL BİR SONUÇ BEKLER ACABA..?

METAL SEKTÖRÜ yaşanan şu günlerde, gerçek anlamda sıkıntılı bir süreçten geçiyor, bunu kabul etmeyen yok, ancak, olayın tam bu noktasında hemen önünüze DİĞER İKİ ENTEGRE TESİS NEDEN ZARAR ETMİYOR gibi bir gerçekliği getiriyorlar.

KARDEMİR’İ 6 AY SONRA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ BEKLİYOR..

Daha önce de yazdık ve altını çizmeye gayret ettik.

ÖZ ÇELİK-İŞ Sendikası Üyeleri, en azından şu an itibarı ile, daha önce yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile alınan veya verilen haklar nedeni ile, bir ekonomik sıkıntı yaşamıyorlar, ekonomik olarak piyasa koşullarına göre iyi durumdalar.

Biliyorlar ki ; KAZANILANDAN/OLANDAN esirgenmeden haklar veriliyor.

Veya ÖZ ÇELİK-İŞ Sendikası Yönetimi KAZANILANDAN/OLANDAN hak almasını biliyorlar, bunu masa başında alıyorlar, peki önümüzde ki süreçte KAZANILMAYAN DAN/OLMAYANDAN nasıl bir hak alma olacak..?

Olayın bu noktasında İŞ YERİ YAŞAMALI Kİ,  işçi ekmeğini kazanmaya devam etsin anlayışı mı, yoksa İŞ YERİ NE OLURSA olsun benim ne suçum var, ben isterim arkadaş anlayışı, dayatması mı hakim olacak..?

ÖZ ÇELİK-İŞ Sendikası Yönetimi aklı selimi ön plana alacaktır kuşkusuz..

Herkesin tek güvencesi, aklı selimin egemen olması elbet.

 

KARDEMİR “GEÇEN YILIN İLK ÜÇ AYINA GÖRE YÜZDE 18 ÜRETİM ARTTIRIRKEN, ÜLKEMİZ GENELİNDE YÜZDE 10 ORANINDA ARTIŞ..” VE ZARAR

KARDEMİR adına KAP’ yapılan açıklama da “2019 YILININ İLK ÜÇ AYINA GÖRE, 2020 YILININ İLK ÜÇ AYINDA, YÜZDE 18 ÜRETİM ARTIŞI YAPILDIĞI BELİRTİLİYOR…” tonajlarla birlikte böyle bir bilgi veriliyor.

Bunun ardından “SATIŞ GELİRLERİ YÜZDE 8 ORANINDA AZALDI..” bilgisi geliyor ve o zaman da akıllara “ACABA HAM MADDE ALIMLARINDA MI BİR TERSLİK OLUYOR..?” gibi bir soru geliyor akıllara.

Öte yandan sektörü ÇOK YAKINDAN İZLEYEN/DEĞERLENDİREN bazı Kuruluşlar ÜLKE GENELİNDE ve 2020 yılının ilk üç ayında yüzde 10 büyüme olduğundan söz ediyorlar.

KARDEMİR 2019 yılına oranla yüzde 18 fazla üretim yapmış, ancak, 2019 yılına oranla ilk üç ayı zarar ederek geçirmiş, zarar KUR FARKI ile izah edilirken, beraberinde ÜRETİM FAALİYETLERİNDEN dolayı da zarar olduğu kesin.

ÜLKEMİZDE İSE ÇELİK ÜRETİMİ YÜZDE 10 CİVARINDA BÜYÜMÜŞ.

Şimdi bütün gözler İKİNCİ ÇEYREĞİN NASIL GEÇİLECEĞİ..

NİSAN/MAYIS/HAZİRAN AYLARI NASIL GEÇİLECEK…?

 

SAYIN OKURLARIMIZ BİZE NE OLDU “ŞU SENİN MEŞHUUUR KATI ATIK BERTARAF TESİSİ..?” DİYE SORARLARSA “O İŞ MEÇHULE KALDI..” CEVABI

BÖLGENİN SESİ Gazetesi Okurları bize “YAHU ŞU SENİN MEŞHUUUR KATI ATIK BERTARAF TESİSİ NE OLDU..?” diye sorarlar mı acaba, öncelikle neden “ŞU SENİN MEŞHUUUR..” diye başlayan cümleden yola çıkalım.

BİZİM DIŞIMIZDA BU KONU ÜZERİNDE DURAN KİM/KİMLER VAR Kİ..?

Geçmiş yıllarda, bu konu üzerinde, bizim dışımızda fazla duran olmadığı için “ŞU SENİN MEŞHUUUR KATI ATIK BERTARAF TESİSİ..” diye söze başlayabilir Okurlarımız.

BAŞLANGICI 2006 AĞUSTOS AYI BU İŞİN..!!

BİTİŞ TARİHİNİ SORARSANIZ, tek kelime ile “MEÇHUUUL..”

Konuya ilişkin olarak AŞAĞI KIZILCAÖREN Köye ASİT Mahallesi sakinlerinin tepesine/tepesine, Karabük’ün günlük 160-170 ton çöpü BOCA EDİLİYOR, bu çöplerin içinde TIBBİ ATIKLAR bile mevcuttur ya Allah bilir..!!

SİYASETEN TEK İLGİLENEN, İl Başkanlığı döneminde CHP İl Başkanı Sayın BAYRAM KARADAĞ ve Yönetim Kurulu olmuştu, başkaca da kimseden ne bir ses, ne bir soluk çıkmıştı bu konuda.

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ, NE OLDU DİYE SORARSANIZ şayet.

ALLAH BİLİR der ve “O İŞ MEÇHULE KALDI..” diye ilave ederiz..!!

 

BİLİM-SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI, SAFRANBOLU KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NİN ŞEHİR DIŞINA TAŞINMASI İÇİN DESTEK VERECEK Mİ VEYA

O ZAMAN Kİ İSMİ Sanayi Teknoloji Bakanlığı olan, bugün ki BİLİM/SANAYİ ve TEKNOLOJİ Bakanlığı ŞEHİR MERKEZLERİNDE KALAN KÜÇÜK SANAYİ Sitelerinin ŞEHİR DIŞINA ÇIKMASI amacı ile teşvik verme kararı almıştı.

2017 YILINDA FALAN OLSA GEREKTİR..

Süreç içinde KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ şehirlerin içinde, merkezlerinde kalınca, AK Parti Hükümeti,  ilgili Bakanlık kanalı ile böyle bir karar almış ve uygulamaya koymuştu..

UYGULAMA HALEN SÜRÜYOR GALİBA, SÜRMESİ GEREK.

Örneğin SAFRANBOLU KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ için böyle bir gelişme veya BİLİM/SANAYİ TEKNOLOJİ Bakanlığı’ndan bu konuya ilişkin bir destek talep edildi mi/edilecek mi..?

Bir tarafta İLGİLİ BAKANLIĞIN bu yönde ki kararları var.

Öte yanda ise “ŞEHİR MERKEZİ’NE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KURMAYA GAYRET EDEN İRADE VAR..” ne diyeceksiniz ki, ”AKILLARI PAZARA ÇIKARTMIŞLAR HERKES KENDİ AKLINI, SATIN ALMIŞ..” derler.

BİLİM/SANAYİ ve TEKNOLOJİ Bakanlığı’nın ilgili Genel Müdürlüğü SANAYİ SİTELERİNİ ŞEHİR MERKEZLERİNİN dışına çıkartmak için yoğun bir gayretin çabanın içerisinde diye biliyoruz.

Böyle bir gayrete maddi destekler falan veriliyor, 

220

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler