28.4 C
Karabük
24 Nisan Çarşamba 2024

Altın yumurtlayan tavuk ve Safranbolu

Safranbolu; sadece ilimiz Karabük’ün, bölgemiz Batı Karadeniz’in, ülkemiz Türkiye’nin ‘tarihi kenti’ olmaktan çok Birleşmiş Milletler’in tanıdığı ‘Dünya Kenti’ özelliğine sahiptir.

Görkemli, olağanüstü özelliğinden dolayı "koruma" altına alınmıştır.

Başlıkta özellikle "Altın yumurtlayan tavuk" imasının nedenini yazımın en sonunda açıklayacağım.

Önce şu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Barış

Yunanistan’ın Santorini adasında yaşayan Avrupa Birliği Turizm ve Ekonomik Kalkınma projeler sorumlusu Barış Balcı kaleme aldığı yazıda;

"3. 000 Nüfuslu küçük bir adaya 3 tarafı denizlerle çevrili 80 Milyonluk bir ülkeden çok daha fazla turist geliyorsa bunun altında ince ayrıntıları düşünmemiz ve karşımızdaki insanlara yüksek değer vermemiz vardır" diyor..

VE BARIŞ BALCI YUNANİSTAN’DA NELER YAPTIKLARINI ŞÖYLE ANLATIYOR;

Biz resmi yetkililer yıllardır görev yaptığımız bölgelerde göz aşinalığımızdan dolayı birçok yanlışı göremeyiz. Çünkü yanlışa alışmışızdır artık, örneğin adaya yeni gelen misafirlerin bir çöp kutusunu bile şu güzel manzaraya hiç yakışmıyor diyerek bizi acımadan eleştirdikleri oldu, fakat haklıydılar.

Çünkü biz onların oturduğu yerde oturup güneşin batışını hiç seyretmedik, her gün önünden geçtiğimiz o çöp kutusunun romantizmin içine ettiğini hiç düşünemezdik. Nitekim belediye ekiplerimiz iki gün sonra kaldırdı zaten…

İşte bizler bu yüzden dünyanın her yerinden adamızı ziyarete gelen yılda 7 Milyon insanın yer bildirimlerini takip ederiz, onların Santorini’deki yorumları bize doğru yolu gösterir, malum onlar düzenli olarak dünyayı gezen ve tarafsız yorumlayan insanlardır.

Öyle ki merdiven kenarlarında gördüğünüz rengârenk çiçekler dahi aslında peyzaj mimarlarımızın fikri ile değil ziyaretçilerimizin sosyal medyadaki paylaşımlarından etkilenerek konulmuştur.

Sonuç olarak ise herkes tarafından beğenilmiştir…

Anlayacağınız 3. 000 Nüfuslu küçük bir adaya 3 tarafı denizlerle çevrili 80 Milyonluk bir ülkeden çok daha fazla turist geliyorsa bunun altında ince ayrıntıları düşünmemiz ve karşımızdaki insanlara yüksek değer vermemiz vardır…

Her yıl turizm ciromuzu katlayarak arttırmamızın altında yatan diğer ana sebepler ise vermiş olduğumuz güven ve huzurdur. En basiti buradaki her yerin menü fiyatları bellidir ve dolayısıyla kazıklanmayacağınızı bilirsiniz, düşünün ki size kesilen fiş menü fiyatından 1 Euro bile fazlaysa eğer herhangi bir ”Tourist Information” ofisine giderek şikâyette bulunabilir yasal olarak ödediğiniz hesabın 5 katını özür niyetine geri alabilirsiniz.

Bakın geçen yıl bir otelin havuzunda bir bayanın ayak başparmağına küçük bir cam parçası battı ve ayağı kanadı diye 4 kişilik aile tam 10 gün boyunca bedava tatil yaptılar, çünkü otelden kaynaklanan bir hataydı.
Anlayacağınız insana değer verilmesinden dolayı hiçbir laçkalığa izin verilmiyor. Lakin burada kimsenin kötü anısı olmamalı !..  

Şimdi diğer bir önemli konuya gelirsek, bizler bu insanların yer bildirimlerini takip esnasında profillerine de bakıyoruz.

Nereden geldiklerinden tutun da, ne iş yaptıklarına ve evlerinden arabalarına kadar her şeye !..  Nitekim bu sayede kendi ülkemiz ile bu insanların geldiği ülkelerdeki hayat standartlarını açıkça kıyaslayarak karşılaştırabiliyoruz.

İşte aramızdaki uçurumları ancak o zaman net görebiliyoruz. Örneğin İzlandalı bir üniversite öğrencisi çift devlet bursuyla burada bir ay boyunca çok rahat tatil yapabiliyor.

Aynı şekilde İngiltere’deki bir süpermarketin depo bekçiliğinden emeklisi de aldığı emekli maaşı ile 4 kişilik ailesiyle beraber hiç borçlanmadan 5 yıldızlı otelde uzunca tatil yapabiliyor.

Kanada’daki bir ilkokul öğretmeninden Yeni Zelanda’daki basit bir memura kadar insanlar aileleriyle beraber dünyayı gezerek gemilerle geliyorlar.

Hatta birçok ülkenin lise talebeleri 3 aylık yaz tatillerinin 2 ayını part time bir işte çalışarak geri kalan bir aylarını da burada arkadaşlarıyla tatil yaparak geçiriyor.

Bakın Arjantinli bu çift okudukları üniversitenin kafeteryasında 8 ay part-time çalıştıktan sonra 2 ay Cruise Gemileri ile dünyayı geziyorlar ve üstüne bir ayda burada tatil yapıyorlar…

***

Barış Balcı’nın uzun yazısından sadece bu bölüme kadar olanı aldım.

Gelelim altın yumurtlayan tavuk meselesine

Bazı açgözlerin altın yumurtlayan tavuğu kesmeye çalıştıklarını yazdığımda bana karşı çıkanlar olmuştu.

Safranbolu esnafı son yıllarda sıkıntılı günler yaşadıklarını ve yerli-yabancı turistlerin artık "günübirlik" olarak geldiğini söylüyor.

Şimdi anlaşıldı mı?

1259

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler