21.7 C
Karabük
28 Mart Perşembe 2024

Kanser Karabük'ün kaderi mi?

Karabük Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Atilla Karaarslan son zamanlarda Karabük’te çok sık görülen kanser hastalığına dikkat çekti.

Atilla Karaarslan’ın "Kanser Karabük’ün kaderi mi?" yazısı;

Geçen gün akşam saatlerinde Tahsin ağabey telefonla aradı. Karabük Demir Çelik Fabrikaları’ndan emekli şair, yazar değerli ağabeyim Tahsin Şentürk bir süredir İstanbul’da yaşıyor.

Üzgün ses tonuyla, Metin Başkaya’nın vefat haberini okuduğunu ve çok üzüldüğünü söyledi. Benden son bir kaç yıl içinde kanserden vefat edenlerin fotoğraflarını derlememi istedi.

Tahsin ağabeyimin isteği benim için önemliydi ve neden istediğini hemen anlamıştım.

Karabük’te son zamanlarda sıklıkla yaşanan kanser vakasınının vurgulanmasını istiyordu, yetkililerin felaketi görmelerini istiyordu.

***

Araştırmaya o gece başladım, arşivleri taradım.

Çok uzağa gitmeye gerek yoktu son bir kaç yıl içinde tanıdık birçok kişi hep o illet hastalıktan vefat etmişti.

O illet genç, yaşlı hiç anlamıyordu.

***

Fotoğrafları bir kare içinde toplamaya çalıştım, vefat sırasına göre sıralamadım arşivden bulduklarımı kare kare birleştirdim.

İlk fotoğraf geçen gün kaybettiğimiz siyaset ve cemiyet hayatının önemli ismi Metin Başkaya, ikinci fotoğraf gazeteci Mustafa Yanık, üçüncü isim Karabük’te işçi hareketinin önemli ismi, eylemlerin her zaman en önünde olan sendikacı Osman Nuri Bal, dördüncü fotoğraf gazeteci duayen Tuncer Ersözlü, beşinci fotoğraf bürokrat Suat Şafak Arar, altıncı fotoğraf gazeteci Hakkı Bilgücü ve ilkokul arkadaşım inşaat işçisi Muhammet Yorulmaz…

Ve ikinci sıra ilk fotoğraf Karabük Valiliği’nin sevilen personeli Osman Akkuş, gazeteci Remzi Tüfekçi, dev şair Hüseyin Avni Cinozoğlu, Karabük Belediyesi’nin değerli ismi Demiray Yüce, işten atılan Kardemir işçisi Sezgin Akkaya, işadamı Muharrem Üykü

***

İkisi haricinde hepsi Karabük’ün tanınmış önemli mevkilerde olan değerli isimler. İlkokul arkadaşım inşaat işçisi Muhammet Yorulmaz ve işçi Sezgin Akkaya’yı tanımıyor olabilirsiniz. Fakat hepsinin hayat hikayelerinde buluştukları ortak nokta KANSER illeti sonucu hayatlarını kaybetmeleri…

***

Karabük’te kanserden ölen hiç kadın yok mu? diye soran olabilir. Tabi ki var, yazımı en kısa sürede tamamlamak için sadece arşiv fotoğraflarından derleyebildiklerimi paylaştım.

Ayrıca şunu belirtmek istiyorum, ilimizdeki resmi kurumlar Karabük’te sıklıkla görülen kanser hastalığı ile ilgili hiçbir açıklama yapmamaktadır.

Ne kadar ilginç değil mi?

***

Merak ettiğim son 10 yılın kanser istatistik bilgileri;
1-) Karabük’te kaç kişiye kanser teşhisi kondu?
2-) Teşhis konulan kaç hasta iyileşti?
3-) Kaç kişi kanser nedeniyle vefat etti (İlçe, mahalle ve köy dağılımı)

En önemlisi hangi kurum/kuruluş Karabük’te yaşanan kanser hastalığının nedenini araştırdı?

Bu son soru ayrı bir yazı konusu olduğu için şu an değinmek istemiyorum.

***

Yine başa dönüyor ve soruyorum; Kanser Karabük’ün kaderi mi?

5847

Bizi Takip Edin!

19,607BeğenenlerBeğen
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

19,607BeğenenlerBeğen
1,501TakipçilerTakip Et
2,093TakipçilerTakip Et
1,445AboneAbone Ol
spot_img

Diğer Haberler